НОВИНИ

Какво се прави за неутрализиране на последиците от уранодобива?

Продължават дебатите - годна ли е за пиене водата, която тече от чешмите или не - тема, която следим в новините. Повишеното съдържание на уран във водата е характерно за местата, където е имало както добив, така и само проучвания за радиоактивния елемент. Тези места в момента са 76 на територията на България, знаят се и се следят непрекъснато. Тoва съобщи за "По света и у нас" енергийният експерт Христо Казанджиев, който дълги години работи в Дирекция "Подземни богатства" на Министерството на икономиката и енергетиката.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:09, 23.04.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Всеки месец държавата влага пари за преодоляване на последствията от уранодобива у нас. С тази мисия е натоварена компанията "Евроинженеринг РМ", която е собственост на Министерството на икономиката. Ето защо бившият вече директор на дирекция подземни богатства Христо Казанджиев смята, че проблемът се преекспонирра.

Христо Казанджиев: "Според мен е режисирано и се нагнети едно напрежение, което не беше оправдано от гледна точка на това, че проблема с урана в подпочвените води особено в близост до известни проучени или непроучени находища на уран, са известни знае се къде са тези повишени стойности.

Казанджиев даде пример за някои минерални води в София, които не трябва да се пият всеки ден.

Христо Казанджиев: "В България на много места има води със съдържание на радионуклеоиди. Показен пример за това е софийската минерална вода, която много хора пълнят в бутилки в центъра на София до джамията. Софийската централна баня. Тази вода е със съдържание доколкото си спомням на радионуклеоиди в порядъка на 6 емана и не е подходяща за ежедневна консумация. Въпреки това хората си наливат, имаше преди табелки, но вече са счупени и премахнати."
Христо Казанджиев: "Проблемът в Хасково е известен много отдавна. Той е предмет на мониторинг от страна на специализирана държавна компания, която следи за такива проблеми из цяла България."

Според Казанджиев министерството на икономиката трябва да поиска спешен доклад за дейността на дружеството "Екоинженеринг РМ" за работата, която е свършило до момента по извеждане от експлоатация на рудниците.

От По света и у нас многократно се опитахме да получим информация от икономическото ведомство относно предприятието, но такава не беше предоставена.

Христо Казанджиев: "Много от тези минни изработки, въпреки че са изолирани с бетонни плочи в последствие недобросъвестни и безотговорни към собственото си здраве хора са разбили тези преграждения като влизат в тези разработки, за да извличат медни кабели, стомана, скрап, за да ги продават."

Добивът на уран е забранен у нас от 1992 г. През 1998 г. предприятието "Екоинженеринг РМ" е натоварено със задачата да изведе от експлоатация и да обезопаси находищата за добив на радиоактивния елемент, които са били под шапката на държавната компания "Редки метали". Нейното седалище е в близкия до София град Бухово. Към третото тримесечие на миналата година предприятието има три водещи проекта и работи на загуба от над 400 хил. лева показва справка на сайта на министерството на финансите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велопоход Заедно в подкрепа на хората с хемофилия
Велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия
Франция избира президент
Франция избира президент