Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино. На 10-и декември влак с цистерни се взриви в центъра на селото докато преминава през нощта, загинаха 7 души, 29 бяха тежко ранени, 24 къщи бяха разрушени напълно. Година по-късно 10 от сградите вече са почти готови за живеене. До дни три семейства ще получат ключове за новия си дом.

Гара Хитрино, Хитрино

Трагедията в Хитрино преобърна съдбите на десетки хора.

23-годишната Рейханя Рагуб събира частици от разпиления от взрива живот. Загуби по най-ужасяващия начин родителите си. Тя и сестричката ѝ бяха извадени от срутената къща. Оттогава тя претърпя десетки операции на очите.

Рейханя Рагуб: Много съм благодарна на всички, които протегнаха ръка. Дано да имам смелостта и силата, за да продължа, защото много ми е тежко, защото аз загубих напълно всичко. Загубих родителите си, които бяха много идеални хора. Те се грижеха много за нас. В същото време загубих и зрението си, обаче съм благодарна, за себе си виждам.

Където и да се обърнеш, в Хитрино се строи. Животът в селото се дели на две - преди трагедията и след трагедията. Има и още една разделителна линия, породена от парите, които се разпределят за пострадалите.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: Факт е, че когато говорим за публичен ресурс, за средства, винаги ще има недоволни. Никой не е получил по-малко от заложените средства така, както са разпределени категориите от обществения съвет. Обратно, дори на хора е давано повече. Ще направим пълен отчет на това как и какво е разходено.

Регионалният министър обиколи селото и се убеди с очите си, че 10 от къщите са почти готови. Той получи уверение от кмета на Хитрино, че има възможност да бъдат коригирани пропуските при възстановяване на щетите.

Паметта на жертвите почетоха от Движението за права и свободи.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Такива ситуации трябва да ни припомнят, че трябва да сме силни. За да сме силни, трябва да сме обединени.

От ДПС дадоха курбан и положиха цветя на местата, където загинаха жители на селото.