НОВИНИ

Репортерски поглед: Какво се случва с ромите от 147-о училище?

За тях ви показахме в няколко репортажа през последните четири години. Те започнаха да учат в първи клас през 2012-та с европейски пари по програмата "Нов шанс за успех". Успяха да завършат седми клас, но за да получат основно образование се наложи да преминат в самостоятелна форма на обучение. На изпит по химия ги откри репортерът ни Елиана Димитрова. В "Репортерски поглед" вижте историята на 35-годишния Мартин Русев, какво го кара да се образова и защо мисли, че именно образованието е начинът за интеграция на ромите.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:00, 14.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Мартин Русев е на 35, от ромски произход. Работи само нощем, професията му е боклукчия. Навремето като дете Мартин се събрал с лоши приятели и не пожелал да учи. Изключили го от училище. Сега, повече от четвърт век по-късно, той има едно желание - да получи образование, за да има по-добър живот и по-добра работа.

Мартин Русев: Образованието на човека отваря врати и разбира се си трябва и една доза късмет да попаднеш на една по-добра работа.

Мартин разбрал от своите племеници, че има програма на Министреството на образованието, наречена "Нов шанс за успех". Тя дава възможност на вече възрастни хора, които са отпаднали от образователната ни система да получат нов шанс. Да получат образование, да се интегрират, да намерят добра работа.Така преди четири години Мартин се записал в първи клас в столичното 147-мо училище. А заедно с него и още 13 хиляди роми в цялата страна. За тях са отделени 15 млн. лева европейски пари. Образованието ли е това, което ще интегрира ромите? Вижте какво казва Мартин във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни 18 градуса измерени днес в Силистра
Рекордни 18 градуса измерени днес в Силистра
По-различна Травиата ще завледее тази вечер НДК
По-различна "Травиата" ще завледее тази вечер НДК