НОВИНИ

Какво ще се случи през 2016 година?

В края на година, белязана от тероризъм, бежанска вълна, вътрешно политически трусове, едни от най-популярните и компетенти анализатори правят своите прогнози за 2016 година. Вижте какво казаха в обзорното предаване на БНТ "Събитията на 2015" експертите по сигурност Тодор Тагарев и Владимир Чуков, политическият анализатор Петко Георгиев, главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов, журналистката Мира Баджева и математикът Михаил Константинов.

Какво ще се случи през 2016 година?
bnt avatar logo
от БНТ
12:56, 31.12.2015
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Проф. Владимир Чуков, арабист: "Ислямска държава започна да се свива. Какво е бъдещето й?"

Тероризмът и бежанците са темите, които ни занимаваха през 2015 година и за съжаление тези две теми ще са на дневен ред и през 2016 година. Може би трябва да отговорим на въпроса защо на нас се случва? Отговорът е много прост. Просто, защото сме райското кътче на Земята. Казвам го и като европеец, и като българин.

Тероризмът постави въпроса трябва ли да ограничим демокрацията за сметка на свободата. Когато попитахме хората след атентатите във Франция кое е водещото, те казаха, че без сигурност не можем да градим каквато и да било демократична настройка на политическия естаблишмънт. Сигурността е иманентна част от държавността. От там нататък ще правим всички стъпки, които да изграждат нашия демократичен генезис.

Тази година сме свидетели на нов етап от развитието на тероризма с източник Близкия Изток. От втората половина на 2015 година оперативните реалности в Сирия и в Ирак се промениха. "Ислямска държава" започна да се свива и изнесе фронтовата си линия извън естествените си граници и стигнаха до Европа. Най-голямата терористична организация започна да се свива. Започна да ридае. В същото време обаче е посяла твърде много метастази в различни части на света. Големият дебат е какво ще бъде бъдещето на "Ислямска държава". Дали тя ще се маргинализира като Ал Кайда или освен на двата контитента, на които в момента се намира, ще посее своите семена на плътно присъствие и на трети контитент.

;
Проф. Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната: "Сухопътна операция в Сирия е неизбежна"

Предстои трудна година заради тероризма и бежанците. България обаче има историческия шанс да е член на НАТО и на ЕС и в наш интерес е заедно с нашите съюзници да намерим най-добрите отговори, за да се чувстваме всички по-сигурни.

Коалицията, която действа в Сирия е толкова разнородна, че дори не можем да говорим за една коалиция. САЩ, Франция и Германия взаимодействат много добре с други съюзници. От друга страна Русия действа в подкрепа на режима на Асад като нанася удари и по "Ислямска държава", и по други групировки, които са на територията на Сирия. В някаква степен действията на коалицията са успешни. Тя дава възможност на сухопътните сили на Асад и на Ирак да възстановят контрола върху част от територията. Това обаче не е достатъчно, за да видим някакво по-трайно решение в този район. Неизбежно ще е необходимо провеждане на сухопътна операция. Вижданията до този момент са, че в тази сухопътна операция основна тежест трябва да поемат страните, които са най-силно засегнати, Ирак и Сирия. И от друга страна - съседните страни, включително и Саудитска Арабиия. Тя вече обяви създаването на ислямска коалиция с 40 държави. Необходима е и подкрепата на специални сили от САЩ и други страни, вече замесени в конфликта.

;
Петко Георгиев, журналисти и анализатор: Най-голямата заплаха пред нас е отчаянието и безверието

Може да прозвучи наивно, но аз смятам, че най-голямата заплаха пред нас е нашето собствено отношение към живота, света и държавата. Негативизмът, отчаянието и безверието, които са превзели държавата и обществото, правят възможни безобразията, които се случват. Колкото по-малко гражданите се интересуват и се борят да отстояват правата си, толкова по-лесно стават безобразията в държавата. Мисля, че с едно активно поведение като личности и граждани, ние можем да променив това. Хората, които протестират, хората, които правят нещо, хората, които вдигат скандали, хората които подават оставки, накрая постигат голяма част от това, за което се борят. Годината ще е тежка, но отчаянието, негативизмът и липсата на вяра са най-големите ни врагове.

Сега върховенството на закона в България не може да гарантира функционирането на държавата и икономиката. Промяната на това и реформата допълнително остойностява коалицията на ГЕРБ с Реформаторския блок. Реформаторският блок няма електорална тежест, но има символна тежест. Случващото се с ДПС укрепва управляващата коалицията. Важно е да се види през 2016 година каква политика ще води ДПС като се раздели на две групи. Дали ще бъде таен съюзник на ГЕРБ по някои въпроси, по които Реформаторите са против или ще заеме друга позиция.

;
Слави Ангелов, разследващ журналист и гл. редактор на в. "168 часа": Трябват смели политици за реформи

Много е важно хората да търсят по-активно правата си. Политиците, които правят реформи, са смели политици, защото от реформите боли. Българските политици обаче са популисти и затова съм скептичен, че та са готови за това.

Дискутираните през годината промени в съдебната система не са гаранти за реформата. Необходим е контрол върху прокуратурата и то не само върху главния прокурор. Трябва да има контрол върху всички прокурори. Не може върху мен, вас и върху всички да има прокурор, а върху един прокурор, съсипал едно дело заради некадърност или защото е взел пари, да няма. Всички дела от обществен интерес, които се наблюдават от Европейската комисия, рухват като домино едно след друго. Не може прокурорите да не носят отговорност за това. Но тази промяна нямаше да се случи с това, което поиска бившият правосъден министър. Необходима е воля в правителството и парламентът за промяна в статуквото и много по-сериозни стъпки.

;
Мира Баджева, журналист и издател: "Българската политика през 2016 година ще бъде функция на глобалната"

Българската политика през 2016 година ще бъде функция на глобалната. Светът стана много взаимносвързано място. Ние си имаме и локалните български проблеми. Ще продължим да се занимаваме с това дали ще има съдебна реформа, ще има ли турболенции в управляващата коалиция. Политическият жанр у нас е нещо средно между трагикомедия и фарса. Има голяма умора почти всичко сме виждали. Има извсестно отегчение, защото знаем изхода. В деня след местните избори върху прозорците на Арена Армеец, където представители на секционни избирателни комисии бяха държани като заложници, беше изписано SOS. Това е самата метафора на хаоса, който цари в държавата и нейната неспособност да се справи с нещо толкова елемнтарно като броене на бюлетини. Това е олицетворение на бездарието да се направи работещ избирателен закон. Без прецедент от отиващата си 2015 година остава ии протестът на съдиите. Той също беше SOS за събуждане на всички останали, от които зависи най-после да се случи съдебната реформа.

;
Проф. Михаил Константинов, математик и анализатор, председател на "Информационно обслужване": "Губим безвъзвратно ресурсите на Земята"

Предстоят изключително сериозни предизвикателства през следващата година пред света преди всичко. Има една фундаментална причина за всичко това, което се случва. Тя не се казва, защото светът е омотан в паяжината на лъжата, наречена политкоректно говорене. Истината е, че много рязко се изчерпват ресурсите на Земята – въздух, вода и земя. Това, което загубваме безвъвратно включително изсичайки си горите. Обществото чувства инстинктивно, че остава без русрса си. Няма какво да ни спаси, ако нещо не направим. А не виждам какво да направим, когато се размножаваме с огромна скорост, когато ботатите живеят разточително, когато се отваря ножицата между бедни и богати. Аз няма да се изненадам, ако видим на някои места по света типична революция в стил френска революция - с всички паднали глави в кошовете.

Във вътрешен план политиката ще бъде предпазлива. Жалваме се на държавата, че нищо не правим, но ще припомня истината, че ние сме държавата. Ако искаме нещо да се случи и да се хване корумпиран магистрат трябва да го погнете за имотите и парите му. Няма да стане с квоти, няма да стане с промяна във ВСС.

;

ЦЕЛИТЕ АНАЛИЗИ МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царевец никога не почива...
"Царевец" никога не почива...
Финансовото министерство отчита над 2 млрд. ръст в приходите
Финансовото министерство отчита над 2 млрд. ръст в приходите