НОВИНИ

Какво ще се случи с Бароковия оркестър на ЕС след Брекзит?

Отделянето на Великобритания ще има огромен ефект не само върху икономиката и политиката, но и върху музиката. Бароковият оркестър на Европейския съюз ще трябва да се премести от британския град Йорк, тъй като островната държава няма да бъде в рамките на Съюза.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
10:23, 29.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Швед, датчанин, поляк и музиканти от различни националности вече няма да свирят в красивата катедрала в Йорк. От 2019-та ще се преместят в църквата "Св. Августин" в Антверпен. Причината - излизането на Великобритания от Европейския съюз прави невъзможно оставането на бароковия оркестър на Европейския съюз на островната държава.

Пол Джеймс, директор на оркестъра: Финансирани сме от Европейския съюз и сме културен посланик на Общността от много години. Затова няма смисъл да останем във Великобритания ако тя е извън него.

Въпреки трудностите при преместването на целия състав на оркестъра все пак има доволни от промяната. Жителите на Антверпен вече са слушали музикантите и с радост научиха новината, че ще могат да ги слушат в църквата "Свети Августин".

Ивон де Роос, жител на Антверпен: Сопраното има много добър глас. Когато тези млади хора свирят те въвличат изцяло в музикант. Много бях впечатлена от концерта им. Беше прекрасно.

Бароковият оркестър на Европейския съюз е основан преди 32 години, като през цялото това време катедралата в Йорк е бил неговия дом. Това обаче ще се промени след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Герджиков - тази вечер в Още от деня
Премиерът Герджиков - тази вечер в "Още от деня"
Манюел Валс подкрепи Еманюел Макрон
Манюел Валс подкрепи Еманюел Макрон