НОВИНИ

Какви са опасенията на хората от Великобритания и Ирландия след Брекзит?

Утре британският премиер Тереза Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор и Великобритания ще започне раздялата с Европейския съюз. Процесът крие много неизвестни, както за политиците, така и за обикновените хора. Какви са тревогите на един ирландски фермер - разказва Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:17, 28.03.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Границата между Ирландия и Великобритания - там, където милите стават километри, а лирите - се превръщат в евро. Независимо от разликите, разделителната линия отдавна е „невидима". Но опасенията на местните хора от двете страни на границата е, че Брекзит ще промени живота им.

С неясен поглед към бъдещето гледа и Найджъл Хийтрик , ирландски фермер. Тревожи се, че излизането на Великобритания от Европейския съюз, ще прекрои живота му и земята му. Защото границата между Ирландия и Великобритания минава през фермата му.

НАЙДЖЪЛ ХИЙТРИК, фермер
Всичко ще стане двойно. Всяка ферма ще има отделна инспекция. На всяко стадо ще му правят отделна проверка.

От почти 20 години, между Великобритания и Ирландия има свободно движение на хора и стоки. 50 процента от износа на Северна Ирландия е с Република Ирландия. Но дали това ще се запази и след Брекзит - това е въпросът, който притеснява хората от двете страни на границата.

"Не знам какъв ще бъде животът ми след Брекзит. Как отделянето на Великобритания от Европейския съз ще повлияе на доходите ми. Не знам дали за северната част от фермата ми няма да действат други правила. Не знам и какви пари ще получавам тогава".

След Брекзит - границата с Ирландия ще бъде единствената сухопътна за Великобритания с Европейския съюз. Британският и ирландският премиер обявиха, че не искат между двете държави да има пропускателни пунктове и митнически проверки. От Брюксел, обаче, предупредиха, че подобни договорки не могат да се правят между правителства не две държави, защото границата между Великобритания и Ирландия ще стане външна за Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила при образуването на бала за прием след седми клас
Нови правила при образуването на бала за прием след седми клас
Националният отбор по футбол за младежи до 19 години се класира на Евро 2017
Националният отбор по футбол за младежи до 19 години се класира на Евро 2017