НОВИНИ

България може да влезе в чакалнята на еврозоната през юли

Тежки преговори в Брюксел за бюджета на ЕС за следващите седем години. Вече втори ден лидерите на държавите членки не успяват да постигат съгласие за размера и разпределението на европейските средства. В Брюксел премиерът Бойко Борисов разговаря със изпълнителния заместник председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото. Той говори само пред БНТ.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 21.02.2020
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Преговорите за многогодишната финансова рамка изглеждат в застой. Вече втори ден лидерите дори не могат да започнат същински преговори, а се виждат и разговарят само в различни формати от по 2, 3, 4 или повече държави. Различията са огромни, няма шансове да има сближаване на позицията, такива са засега сигналите от всички държави членки. Четири държави, които се наричат "пестеливите четири", не искат да плащат по-високи вноски в общия европейския бюджет - това са Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия. Други държави, сред тях и България и още 16 страни от Източна и Южна Европа, настояват да не губят еврофондовете си и парите за земеделие. И двете страни не отстъпват от позициите си и не е ясно кога срещата на върха ще приключи и дали ще бъде постигнат компромис.

По-рано днес в паузата от няколко часа, която си дадоха, премиерът Борисов се срещна с Валдис Домбровскис, като тази среща става само няколко дни, след като премиерът каза, че иска да намали темпото към чакалнята на еврозоната. Според Домбровскис обаче България продължава да изпълнява всички изисквания, които ЕК е поставила към страната ни за приемане в така наречената "чакалня".

Бойко Борисов - министър-председател: Трайният растеж на БВП години наред - тази финансова стабилност и дисциплина, се оценяват високо от ЕК и от вицепрезидента. Що се касае за това, което преди няколко дни казах - че по-полека трябва да вървим към чакалнята на Еврозоната, това беше в резултат на многото интервюта - на Стив Ханке, на кой ли не с негативни примери, които бяха дадени и мисля, че колегите напълно ме разбират. Дискутирахме, че българският парламент е гарант с декларацията, която е приел за курс лев и по принцип таймингът или времето, за което говорим, е юли месец, не април - тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани. Няма държава, която да е приела еврото, да е станала по-бедна или по-слаба. Точно обратното - еврото е втората валута в света, огромен европейски пазар, Европа на първа скорост - за това работя без сън.
Валдис Домбровскис - зам.-председател на Европейската комисия: Що се отнася до приемането на България в ERM- 2, току-що обсъдихме въпроса и премиерът беше много ясен, че България продължава да работи за влизане в чакалнята. Обсъдихме изпълнението на поетите ангажименти, за да гарантираме успешно решение за присъединяване. Според Европейската комисия нещата се движат по график.

Новата дата е юли, тогава Европейската комисия и Европейската централна банка ще представят позициите си дали България може да бъде приета в еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов отхвърли обвинения в испанската преса за пране на пари
Борисов отхвърли обвинения в испанската преса за пране на пари
 Над 3 тона алкохол без бандерол откри полицията в Пловдив
Над 3 тона алкохол без бандерол откри полицията в Пловдив