НОВИНИ

Какво сочат историческите факти за кирилицата?

Кирилската азбука е създадена в български книжовни школи. Това е категоричната позиция на ръководството на БАН, подкрепена с цитат от протокол след среща между българската и съветската академии на науките през 1985 г. В него е записано, че "езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици". Българските историци също подкрепят тази позиция.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев Благой Цицелков
20:29, 25.05.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Пътят на кирилицата трудно може да се начертае на карта. Историците обаче са категорични - той тръгва от България.

Проф. Христо Матанов - преподавател по "Средновековна обща история" в Софийския университет
"Българските азбукарчета, както ги нарича Черноризец Храбър, т.е. ученици, са учели паралелно глаголица и кирилица. Двете азбуки вървят заедно до края на дванайсти век, когато кирилицата окончателно се налага. Картата е съседните Балкани, славяноговорещите или използващите славянска литургия балкански земи, след което, разбира се, Русия. Русия е големият реципиент."

Според наши учени няма исторически факти, които да подкрепят изказването, че кирилицата е пристигнала в Русия от "македонска земя".

Проф. Кирил Топалов - посланик при Светия престол във Ватикана
"Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация. Лансирането на идея, че те са създали азбуки на славянски език и са превели на славянски гръцките текстове е неверна и научно, и политически, и национално-морално. Тези, които искат да търсят някакво основание, да го търсят в политическата сфера, но в никой случай в научно-историческо-филологическата, тъй като там никой не може, сериозен човек, не може да види."

Кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз заедно с латинската и гръцката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо арестуваха кмета на Асеновград?
Защо арестуваха кмета на Асеновград?
Новото пространство за култура в НДК отвори врати с джаз концерт
Новото пространство за култура в НДК отвори врати с джаз концерт