В студиото на "Денят започва" социолозите Боряна Димитрова и Първан Симеонов коментираха как се преразпределят на този етап гласовете на двамата кандидати за президент - Цецка Цачева и ген. Румен Радев, които отиват на балотаж в неделя. Проучването на "Алфа Рисърч" и "Галъп" е проведено в средата на тази седмица и няма отношение към снощния дебат между двамата кандидати за "Дондуков" 2, който беше излъчен по БНТ.

Първан Симеонов - социолог от "Галъп": Част от големите електорати, които останаха непредставени на този балотаж, търсят своя опция. При патриотите се забелязва по-голям афинитет към Румен Радев. Същото е валидно и при електората на Веселин Марешки, разбира се там имаше повеля в едната посока, която в общи линии изравнява шансовете. Гласувалите за Татяна Дончева показват по-голям афинитет към кандидатурата на Румен Радев. Същото важи и за гласувалите за Ивайло Калфин. Що се отнася до реформаторите - там тенденцията е обратната. Тук съществения въпрос е колко от тях ще отидат да гласуват и колко от тях ще предпочетат опцията "Не подкрепям никого". Това е въпрос, който е дори по-важен от въпроса кого подкрепят, защото той в общи линии има ясни отговори. Дори интуитивно ясни. Наясно сме и в тенденцията за ДПС, а също сме наясно и с гласовете, които се числят към ДОСТ, каквото и да значи това към настоящия момент. Строго погледнато няма изненади нито като тенденция на електоралното поведение и нагласи, нито като поведение на основните политически играчи. Снощния дебат може да повлияе, защото ситуацията е динамична и буквално часове и конкретни събития може да предопределят финалния резултат.
Боряна Димитрова - социолог от "Алфа Рисърч": В рамките на този дебат имаше много възможности, независимо кой кого харесва, кой кого е подкрепил, да сформира едно по-точна позиция какви ще са бъдещите действия на кандидатите. Те заявиха както принципни позиции, така и как ще реагират в конкретни казуси и да бъдат видени в по-човешки план. Смятам, че това е добра възможност на хората да доизяснят своите позиции. Към момента изследването на "Алфа Рисърч", проведено сред 1100 пълнолетни граждани, показва една преднина на ген. Радев от около 10% пред Цецка Цачева. И на втория тур тази година се запазва позицията "Не подкрепям никого" - около 11 на сто. В момента виждаме, че около 25% не са решили кого да подкрепят. Така, че има поле за изява, за решаване на това какво да се случи в последните няколко дни, както по отношение на нерешилите, така и на тази опция "Не подкрепям никого", която също търпи динамика. Нормално е, естествено е, че преднината на ген. Радев се дължи на факта, че привлича по-голямата част от две от по-големите електорални групи - това са обединените патриоти и Веселин Марешки. Най-голямата част обаче, от преднината на ген. Радев се дължи на факта, че над 90% от избирателите на ДПС масирано го подкрепят. Докато при другите имаме различно поведение.

Вижте целия разговор с Боряна Димитрова и Първан Симеонов във видеото!