НОВИНИ

Какво трябва да знаят бъдещите пенсионери в началото на 2016 г.

Сред редицата нови правила, които влизат в сила от Нова година, са и условията, при които можем да се пенсионираме. Промените в Кодекса за социално осигуряване направиха възможно ранното пенсиониране, независимо от професията и категорията на полагания труд.

Айше Сали
от Айше Сали
19:45, 04.01.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Ако сте сред хората, на които им предстои пенсиониране, трябва да бъдете добре информирани. Промените от началото на 2016 г. никак не са малко, въпросите и объркващите изчисления - също.

Лили Иванова: "Да попитам как стои въпросът с пенсионирането. Някаква консултация да получа".
Снежана Тончева: "Чакам да видя дали ще ми се признае един трудов стаж от университета, който съм завършила".
Петра Джиголова: "За майка ми. Да ѝ подам документите. Доколкото знам, стажът се променя на повече години."

Една от най-важните промени е, че от 1 януари стажът и възрастта скачат с два месеца. Затова през 2016 г. жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 месеца, а мъжете - на 63 г. и 10 месеца. Нарастването ще продължи, докато и жените и мъжете не започнат да се пенсионират на 65 години. През 2016 година необходимият трудов стаж за първа и втора категория труд се запазва, както и т. нар. "точкова система". Възрастта се увеличава и за тях.

Мария Братоева, гл. експерт НОИ: "Жените ще се пенсионират на 48 години, а мъжете на 52 години и 10 месеца, при първа категория труд, а при втора категория жените ще се пенсионират на 53 г., а мъжете - на 57 г. и 10 м."

Новата година идва с нови правила и за служителите в сектор "Сигурност".

Мария Братоева, гл. експерт НОИ: " 2016 г. те ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца. Тяхната възраст също ще се увеличава, но с времето ще им се налага да работят до 55-годишна възраст".


;

За пръв път през тази година хората, полагащи трета категория труд, ще имат възможността да се пенсионират година по-рано. Но само ако са събрали необходимия стаж. Те обаче трябва много внимателно да обмислят решението си, защото пенсията им ще бъде намалена с 0.4% за всеки месец подраняване.

Мария Братоева, гл. експерт НОИ: "Тази пенсия ще бъде отпусната в намален размер пожизнено, дори ако лицата си преизчислят пенсията с допълнителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането".

Пожизненото намаление няма да важи само за по-рано пенсиониращите се учители. Те дори ще получават надбавка в размер на 0.33% за всеки месец, прекаран в класната стая след прехвърляне на стажа и възрастта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП очаква повече декларации по интернет
НАП очаква повече декларации по интернет
Ученици от село Мирково смаяха професори със знанията си
Ученици от село Мирково смаяха професори със знанията си