Брюксел и Лондон постигнаха споразумение за Брекзит. Това означава, че на 31 октомври Великобритания ще напусне съюза организирано, а не хаотично. Споразумението беше веднага одобрено от лидерите на 27-те страни членки на ЕС, на среща на върха, която се провежда от вчера в Брюксел.

Вижте повече от Десислива Апостолова какво включва постигнатото споразумение

Европейските лидери одобриха бързо и безпроблемно споразумението за Брекзит. Не такива бяха преговорите, които се водиха седмици наред, денонощно. До пробив в преговорите се стигна след като Великобритания и Ирландия се разбраха за т.нар. твърда граница между Северна Ирландия, която остава в Обединеното кралство и Република Ирландия, която е част от ЕС.

Целта на всички преговори е да не се допуска твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия и това, което новото споразумение внесе като промяна е, че Северна Ирландия ще бъде специална митническа зона, ще принадлежи към митническата територия на Великобритания, но в същото време там ще действат европейски правила. Стоките, които влизат, ще се обработват на входни пунктове в Северна Ирландия. Много сложна митническа конструкция, която гарантира мира и стабилността на острова.

Ако споразумението бъде ратифицирано от британския парламент, това означава, че Великобритания ще напусне ЕС организирано.

Европейският съюз и Великобритания се договориха за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания се договориха за Брекзит

Пробив за Брекзит. След напрегнати маратонски преговори, Брюксел и Лондон обявиха, че са постигнали сделка за напускането на британците в последния м...