НОВИНИ

Опасно високи температури в Европа: Ще дойдат ли горещините и у нас?

Рекордните горещини се очаква да продължат и днес в Европа. Най-горещо днес ще е във Франция, Германия и Испания, като температурите ще са около и над 40 градуса. Във Франция близо 50 училища няма да работят заради опасните горещини.Вижте повече в прякото включване в Сутрешния блок на БНТ на Паулина Найденова

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:15, 27.06.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Метеорологът Лилия Бочева заяви, че опасните горещини са проявление на климатичните промени, но топлата вълна, обхванала Централна и Западна Европа не е най-страшната през последните години. През 2003 година имаше много продължителна топла вълна. Предпазните мерки, които се взимат сега, са с цел превенция, за да не се допуснат жертвите от тогава.

Топли вълни има почти всяко лято с такава продължителност, каза Бочева. През последните години обаче зачестяват такива екстремни явления, което е проявление на климатичните промени в умерените ширини.

Над Западна Европа за тази седмица времето е необичайно горещо, но не е нещо, което не се е случвало през годините и няма да продължи толкова дълго, колкото беше топлата вълна миналата година в Скандинавието.

У нас температурите ще се повишат, но няма да са такива, каквито са в Централна Европа, увери метеорологът.

Времето на Балканите е типично за сезона. Юни месец е месецът с най-големи валежи. Това не е нещо необичайно, нито количествата валежи са свърхголеми.

Какво ще е времето у нас - вижте във видеото от дежурния синоптик в НИМХ Красимир Стоев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо падна изолацията на Гимназията по битова техника в Пловдив?
Защо падна изолацията на Гимназията по битова техника в Пловдив?
Шивашка фирма от Дупница назначава работнички от Молдова
Шивашка фирма от Дупница назначава работнички от Молдова