НОВИНИ

Вижте какво ядат в Космоса

Как се е приготвяла храната на българските космонавти и защо пробиотиците са били задължителни в менюто им. Вижте репортажа на Криси Стамболова в “Здравето отблизо”.

bnt avatar logo
от Източник: "Здравето отблизо"
10:06, 04.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още
вижте ядат космоса

Сигурно сте виждали много пъти как космонавтите се борят в хвърчащите в пространството храни. По-голяма част от храната е дехидратирана, с извлечена вода от тях. Това се прави, за да се спести пространство на борда, да се удължи срока на годност на храната и да се дезинфекцира, тъй като водата е разпространител на бактерии. На борда, космонавтите рехидратират храната с помощта на специална апаратура.

Задавали ли сте си обаче въпроса как хранатата на космонавтите отива успешно по хранопровода, а не се връща обратно в гърлата им?

Репортерът на "Здравето отблизо" Криси Стамболова си направи експеримент, за да докаже, че придвижването на храната по хранопровода не зависи от гравитацията.

Тя напомни още, че България е била третата страна след СССР и САЩ, която е притежавала технология за космически храни. Пробиотиците са били част от храната на нашите космонавти. По-конкретно - лактикус бациликус булгарикус, които са полезни, както за храносмилането, така и за имунитета, а той е особено важен за откритото пространство, където радиационният фон е в пъти по-висок от този на Земята.

Вижте във видеото как са правени храните за нашите космонавти:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобална конференция за Сирия в Лондон
Глобална конференция за Сирия в Лондон
Нова клиника по урология в Световния ден за борба с рака
Нова клиника по урология в Световния ден за борба с рака