НОВИНИ

Какво ядат в Рио

В дните на олимпиадата погледите на света са насочени към Рио де Жанейро, но не само спортните събития привличат внимание. Посетителите на космополитния град имат шанса да се потопят в уникалната му атмосфера. Сред нещата, които си струва да се видят и опитат, са обичаите, свързани с храната.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:40, 08.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Това ястие, доста близко до българската кухня, се нарича фейжоада. Яхнията с червен боб, свинско месо и наденица, сервирана с ориз, е смятана за национално ястие.

Тя показва нещо, което отличава храненето в Рио - неговата непринуденост. Това не се усеща в скъпи ресторанти, а в шумни заведения, пълни с оживени компании. Така, сред приятели, в събота на обяд, какиоките обичат да ядат ястия като фейжоада, поляти обилно с наливна бира.

Във фейжоадата се слагат свински зурли, уши, крачета, опашка. Това смайва туристите. Затова пропускаме тлъстите неща. Тази фейжоада е променена.

Тази популярна в Рио закуска, която можеш да си вземеш на улицата, се нарича пастел. Пърженият тестен джоб се пълни със сирене, месо, скариди и други вкуснотии. Правят го на всички пазари, особено в почивните дни.

По правило в неделя идвам на пазара с майка ми и сестра ми. Неделя е пазарен ден, купуваме плодове, цветя и не си тръгваме, без да си вземем пастел, сок от захарна тръстика или кола.

Друго местно ядене се приготвя с тапиока - нишесте, добивано от корените маниока. С разнообразен пълнеж се постигат невероятни вкусотии. Има ги по пазари, на уличните панаири. Те също са повод да се потопиш в атмосферата на пъстрия Рио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца промиваха златоносен пясък в Кюстендил
Деца промиваха златоносен пясък в Кюстендил
Предай капачка, направи добро
Предай капачка, направи добро