НОВИНИ

Какво знаем до момента за разследването на атентата в Барселона?

15 жертви, повече от 120 ранени и един терорист в неизвестност - това е равносметката от атентатите в Испания до този момент. Броят на загиналите се увеличи с още един, след като стана ясно, че мъж, намерен в автомобила си с прободна рана, е убит от издирвания нападател Юнес Абуякуб. Испанската полиция официално потвърди, че именно 22-годишният мароканец е последният член на терористичната клетка, останал на свобода.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:10, 21.08.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Въоръжен и опасен, вероятно напуснал Испания часове след атентата в четвъртък. Така полицията описва шофьора на микробуса-убиец, който прегази десетки хора на улица "Рамбла" в Барселона. Трети ден мароканецът Юнес Абуякуб е "заподозрян номер 1", а от днес е обявен за общоевропейско издирване.



;

Нови разкрития има и около имама, за коготото се смята, че е радикалиризал групата от Каталуния. Преди година е посетил Белгия, където е търсил работа в джамия. Местата, които е посещавал, са свързани с белгийски джихадистки клетки. Едно от градчетата, в които е бил, е Вилворде.

Ханс Бонте, кмет на Вилворде: Влязъл е в контакт с местни имами, свързал се е с доста хора. Това показва колко бързо може да се радикализира някой и колко хитро действат терористите в опит да сеят страх и ужас сред населението.

6 месеца - толкова време мароканската терористична клетка се подготвя за мащабна терористична атака в Барселона. 12 души на възраст между 17 и 34 години, планирали да имитират действията на белгийската клетка, ударила Париж и Брюксел - координирани нападения с експлозиви на оживени места.

Експлозия в сряда в град Алканар в къщата, използвана от терористите за лаборатория за изработване на бомби, променя плановете им. Смята се, че издирваният Абуякуб е единственият от групата, който не е ликвидиран или арестуван.

;

Какво е известно до момента за него?

Минути след нападението на "Ла Рамбла", 22-годишният терорист успява да избяга до намиращия се в близост пазар Бокерия, където е заснет от охранителни камери. Почти сигурно е, че след това е похитил автомобил за бягство и е убил водача му. В четвъртък следобед пътни полицаи в Барселона опитват да спрат за проверка колата, но неуспешно. По-късно тя е намерена в градче, близо до каталунската столица, а на пътническата седалка е открит мъж с прободни рани. Смята се, че убитият - 34-годишен испанец, е 15-та жертва на атентаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови ограничения в движението по Цариградско шосе
Нови ограничения в движението по "Цариградско шосе"
Пълното слънчево затъмнение в Америка (ВИДЕО)
Пълното слънчево затъмнение в Америка (ВИДЕО)