НОВИНИ

Какво знаем и какво не знаем за атентатите в Брюксел до този момент

Много въпроси остават без отговори след серията от терористични атаки в Брюксел вчера сутринта, в които загинаха 34 души, а 230 бяха ранени, отбелязват ДПА и Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:28, 23.03.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света
знаем знаем атентатите брюксел момент

КАКВО ЗНАЕМ ЗА АТЕНТАТИТЕ ДОСЕГА

Те бяха извършени вчера сутринта от най-малко трима души. Двама атентатори камикадзе се смята, че са се взривили на международното летище на Брюксел в "Завентем". Те са носели бомбите си в куфари, които са били в колички за превозване на багажи. Трети атентатор се предполага, че е извършил самоубийствен атентат във влак на метрото, спрял на метростанция "Малбек". Полицията призова за помощта на обществеността за идентифициране на четвърти заподозрян, който е засечен от охранителни камери на летището заедно с двамата предполагаеми атентатори камикадзе. Той е придружавал двамата атентатори и също като тях е имал бомба в куфар, качена в количка за багаж. Предполага се обаче, че този нападател се е паникьосал и неговата бомба не се е взривила, а той е избягал.

По последни данни на Малбек са убити най-малко 20 души, а около 130 са ранени. На летището убитите са най-малко 14, а ранените около 100. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаките, като обвини Брюксел, че атакува исляма и ислямските народи. Белгия е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД, който нанася удари в Ирак и Сирия.



КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА АТЕНТАТИТЕ

Не знаем все още колко точно терористи и съучастници може да са избягали от местопрестъплението. Самоличността на атентаторите е неизвестна. Не се знае дали са дошли от чужбина или са от Белгия. Дали те са били напълно непознати за силите за сигурност или са били обект на разследване. Отговорите на тези въпроси може би ще разкрият и пропуски в работата на силите за сигурност.

Националността на жертвите все още не е известна. Не става ясно дали има връзка между брюкселските атаки и убийствата в Париж през ноември, за които ИД също пое отговорност. Нападенията в Брюксел станаха четири дни след арестуването на Салах Абдеслам, заподозрян, че е изиграл ключова роля в атаките в Париж, отнели живота на 130 души.


РЕАКЦИИ

Нападенията бяха осъдени от лидери от целия свят. Заради тях вчера въздушният и железопътният трафик в Европа беше нарушен. Полети бяха отклонявани, влакове бяха спрени. На няколко пъти в Белгия и в съседни страни имаше тревоги, породили до евакуация на обекти, които се оказаха фалшиви. Мерките за сигурност по летищата в света, по гарите в Европа и по света, в метростанциите, в други превозни средства и на обществените места в Европа и по света бяха затегнати. В знак на солидарност с Белгия на много места по света знакови обекти, като Айфеловата кула и Бранденбургската врата, бяха осветени в цветовете на белгийското знаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бърни Сандърс побеждава убедително Хилари Клинтън в щата Айдахо
Бърни Сандърс побеждава убедително Хилари Клинтън в щата Айдахо
Огнян Златев: Европа е единна
Огнян Златев: Европа е единна