21 кандидатпрезидентски двойки се явяват пред избирателите на 6 ноември. Тандемите бяха дори 23, което щеше да е рекорд. ЦИК обаче отказа регистрацията на бившия депутат от "Атака" Владимир Кузов и на музиканта и лидер на "Глас народен" Светльо Витков, защото не са събрали нужните подписи.

За изборите се регистрираха 5 коалиции и 11 партии и 14 инициативни комитета, но не всички излъчиха кандидати.

Ето и претендентите за поста президент на Република България:

Цецка Цачева и Пламен Манушев - ГЕРБ

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева е председател на две народни събрания - 41-ото и 43-ото, юрист по образование. Политическата й кариера започва през 2007 г., когато участва в местните избори за Плевен от името на ГЕРБ.

Кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев е бивш командващ на Военноморските сили, учил в Ленинград, бившия Съветски съюз и в Нюпорт, САЩ.

Румен Радев и Илияна Йотова - Инициативен комитет, подкрепени от БСП

Кандидатът на БСП, издигнат от Инициативен комитет, ген. Румен Радев, е бивш командващ на Военновъдушните сили, пилот, въздушен ас, завършил ВНВУ "Георги Бенковски", Военна академия "Г.С. Раковски", специализирал в САЩ.

Кандидатът за вицепрезидент на БСП, издигната от Инициативен комитет, Илияна Йотова, е евродепутат втори мандат, член на Изпълнителното бюро на БСП, работила е като журналист в БНТ.

Трайчо Трайков и Съби Събев - кандидати на Реформаторския блok

Кандидатът на реформаторите за президент Трайчо Трайков е икономист, изучавал финансов анализ и мениджмънт в Германия и Австрия, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Борисов 1".

Кандидатът му за вицепрезидент генерал-майор Съби Събев е офицер от резерва, от Военно-въздушните сили, специализира в бившия Съветски съюз, САЩ, както и в школи на НАТО в Европа.

Ивайло Калфин и Любомир Халачев - подкрепени от Коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" (АБВ, Движение "Гергьовден", ГОРД, Партия на зелените, "Български лейбъристи" и "Либералите")

Кандидатът за президент Ивайло Калфин е бивш външен министър в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009), вицепремиер и социален министър в сегашното второ правителство на Борисов, от което подаде оставка. Участва за втори път в президентски избори - през 2011 г. беше кандидат на БСП, стигна до балотаж с Росен Плевнелиев.

Кандидат-вицепрезидентът на Калфин Любомир Халачев е режисьор и сценарист. Работи предимно като документалист, снимал е над 100 документални филма.

Красимир Каракачанов и Явор Нотев - издигнати от Патриотичния фронт и ПП Атака

Кандидатът за президент Красимир Каракачанов е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски", депутат в три парламента, участва за втори път във вот за президент - през 2011 г. получи 0,99%, но единствено като представител на ВМРО.

Кандидатът за вицепрезидент Явор Нотев е за трети път народен представител от "Атака", адвокат по професия.

Пламен Орешарски и Данаил Папазов - независими

Кандидатът за президент Пламен Орешарски е финансист, преподавател в УНСС и НБУ, бивш министър-председател (2013-2014 г), избран от БСП, с подкрепата на ДПС. Беше финансов министър и в Тройната коалиция.

Данаил Папазов беше министър на транспорта в кабинета "Орешарки". Инженер-корабоводител по образование, специализира в Хамбург и Лондон.

Татяна Дончева и Минчо Спасов - кандидати на "Движение 21" и НДСВ

Кандидатът за президент Татяна Дончева е била депутат в три Народни събрания от БСП, по професия е юрист, работила е като прокурор и адвокат. През 2011 г. напуска БСП и основава "Движение 21".

Минчо Спасов е юрист, бивш общински съветник на СДС в Ямбол, бил е депутат в две Народни събрания от НДСВ, бивш шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Жорж Ганчев и Кольо Парамов - независими

Кандидатът за президент Жорж Ганчев се явява за трети път на президентски избори. Още през 1992 г. получава 17% от вота. Създател на Българския бизнес блок, депутат в няколко парламента, бивш състезател по фехтовка, кинодеец.

Кольо Парамов е финансист, бивш депутат от БСП (1991-1995), работил като главен ревизор на БНБ, бил е и кандидат-кмет на София.

Александър Томов и Радослав Радославов - Българска Социалдемокрация – Евролевица

Кандидатът за президент Александър Томов е политик и бизнесмен, депутат в 7-то Велико народно събрание, вицепремиер в правителството на Димитър Попов. Бил е зам.-председател на БСП и мажоритарен собственик на футболен клуб ЦСКА.

Радослав Радослав е юрист, член на Българска социалдемокрация.

Велизар Енчев и Биляна Грънчарова - Движение "Българската пролет"

Кандидатът за президент Велизар Енчев е депутат, нечленуващ в парламентарна група, влязъл първоначално с листата на Патриотичния фронт. Журналист и дипломат, бивш посланик в Хърватия (1997-2002).

Кандидатът за вицепрезидент на Енчев е Биляна Грънчарова, адвокат от Плевен.

Веселин Марешки и Петър Петров - независими

Кандидатът за президент Веселин Марешки е бизнесмен в сферата на фармацевтиката и петрола, инженер по образование, бивш кандидат кмет на Варна.

Кандидатът за вицепрезидент на Марешки Петър Петров е военен, капитан първи ранг, доктор на науките, доцент.

Николай Банев и Сали Ибрям - независими

Николай Банев е бизнесмен с компании в множество отрасли на икономиката.

Сали Ибрям е доцент в Московска славянска академия. Бил е кмет на Момчилград.

Румен Гълъбинов и Веска Волева - независими

Кандидатът за президент Румен Гълъбинов стана известен като първият обявен кандидат-президент.

По-популярна от тази двойка е адвокат Веска Волева, станала известна с дела срещу банките, радетел за премахването на проблемния чл. 417 от ГПК, вменяващ изключителни права на финансовите институции, за сметка на гражданите.

Пламен Пасков и Светозар Съев - независими

Пламен Пасков е доктор по ветеринарна медицина, политически коментатор, участвал е в изборите за кмет в Димитровград, подкрепен от „Атака“.

Светозар Съев е инженер и предприемач.

Димитър Маринов - Митьо Пищова и Радослав Петров - Радо Шишарката - независими

Кандидатът за президент Митьо Пищова е шоумен и медийна звезда, с неколкократни опити за участие в политиката като кандидат-президент или кандидат-кмет.

Кандидатът за вицепрезидент на Митьо Пищова Радо Шишарката е прочут поп-фолк певец, написал стотици песни, много от които станали хитове през 90-те.

Бисер Миланов-Петното и Красимир Настев - независими

Бисер Миланов се прочу като контрапротестиращ по време на протестите "ДАНС with me" срещу кабинета "Орешарски" през 2014 г., има 7 присъди.

Камен Попов и Георги Неделчев - независими

Кандидатът за президент Камен Попов е бизнесмен и рокер, прочул се като "Мъжът, ударил Волен Сидеров". Това стана на миналите избори близо до НАТФИЗ.

Кандидатът за вицепрезидент Георги Неделчев е председател на Българския съюз за директна демокрация.

Господин Тонев и Андрей Андреев - Българска демократична общност

Господин Тонев е преподавател и преводач, християндемократ, бивш депутат от ОДС.

Андрей Андреев е музиколог, директор на Държавна филхармония Пловдив, един от 39-имата, отказали да подпишат новата Конституция по време на ВНС.

Диана Димитрова и Габриел Герасимов - независими

Диана Димитрова е филолог, бивш член на партия "Новото време".

Габриел Герасимов е предприемач, кандидат-депутат и кандидат за общински съветник в София.

Йорданка Колева и Веселин Христов - независими

Йорданка Колева е ясновидка, досега не е участвала в политическия живот.

Кемил Рамадан и Момчил Добрев - Балканска демократична лига

Кемил Рамадан е бизнесмен от Велинград.

Момчил Добрев е юрист, професор доктор по право, доктор по икономика и инженер. Носител на "Наградата на Айнщайн 2012 г." за постижения в науката, носител на наградата "Най-великите умове на XXI век" за 2010 г. и "Диамант на Да Винчи", също за 2010 г.

Вижте кой с кой номер ще е в бюлетината за президентските избори

Вижте кой с кой номер ще е в бюлетината за президентските избори

21 са допуснатите до момента кандидат-президентски двойки, които ще участват в изборната надпревара на 6-ти ноември. До вчера документи в Централната...