НОВИНИ

Калфин за президентската напревара: Има по-добри кандидати от мен

Вицепремиерът Ивайло Калфин няма да влиза в битката за президент. В предаването "Панорама" той обяви и основните задачи на Социалното министерство - реформата в ТЕЛК-овете и демографската политика.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:03, 23.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Ивайло Калфин коментира, че АБВ още не е обсъждала кого да издигне за президент, но той лично смята, че има по-достойни кандидати от него.

Ивайло Калфин - вицепремиер и министър на труда и социалната политика: "Аз поне като се замисля се сещам за по-добри варианти принципно. Георги Първанов ли? Такива, които събират повече безспорна подкрепа. Може би трябва да потърсим някакви по-мъдри хора, да не казвам имена конкретни, но които може би не са пряко свързани с конкретна партийна работа или поне такива, които могат да говорят, а не да разделят обществото".

Калфин каза още, че за съжаление не вижда диалог в ляво за по-широка подкрепа за президентска кандидатура. По отношение на социалната политика той смята, че една от основните задачи, която предстои пред министерството е реформата в ТЕЛК-овете. Започва да се подготвя ново законодателство, защото системата според него е остаряла, несправедлива и тромава и пречи. Въпреки че когато се посегне на нея, хората се притесняват. Като друг спешен проблем Калфин посочи нуждата от повече грижа към родителите на малки деца.

Ивайло Калфин - вицепремиер и министър на труда и социалната политика: "Ранното приемане в ясли и детски градини ще има много видим, значим ефект върху обществото, и в тези ходят на работа и могат да се върнат по-рано и върху тези, които нямат средства да си платят детската градина".

Като направено досега Калфин пък отчете дългосрочното стабилизиране на пенсионната система, променения принцип на детските добавки, спадането на безработицата и усилието да се увеличават доходите от труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазарки събудиха село Паволче
Лазарки събудиха село Паволче
Долари и избори
Долари и избори