НОВИНИ

Калин Калпакчиев: Съдебната власт не се ползва с доверие от гражданите

В студиото на "Денят започва" членът на ВСС Калин Калпакчиев заяви, че големият проблем у нас е в неспазването на правилата от хората, които са призвани да гарантират това, че те ще бъдат спазвани от всички, води до един много опасен деморализиращ ефект. По думите му, хората разбират, че всичко им е позволено щом тези, които трябва да са безупречни и които трябва да контролират спазването на правилата си позволяват тяхното нарушаване, то тогава сигнала е ясен. Няма ред и всичко е привидно.

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 22.04.2016
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

"Съдебната власт не се ползва с доверие. В Северна Европа, например в Норвегия - правителството и съдебната власт се ползват с доверие с над 80% от гражданите, а у нас този процент е под 10. Липсата на доверие в съдебната власт е резултат от дълъг процес от това, че усещането, което е особено важно за независимост на съда у гражданите, е изключително компрометирано. Те не вярват, че съда е независим", каза Калпакчиев.

Той допълни, че когато говорим за разделението на ВСС и за това, че съдиите трябва да бъдат администрирани отделно от прокурорите - това е темата - за независимостта на съда и тя няма да приключи с влизането в сила на промените в Конституцията и на Закона за съдебната власт.

Вижте целия разговор с Калин Калпакчиев в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баварци празнуват 500-годишен закон с фонтан от бира
Баварци празнуват 500-годишен закон с фонтан от бира
ФБР платило повече от милион на хакери
ФБР платило повече от милион на хакери