НОВИНИ

Проверки на ТИР-ове на ГКПП "Калотина"

Масови проверки на ТИР-ове започнаха автомобилната инспекция и КАТ. Контролът следи изправни ли са камионите и не превозват ли нелегални емигранти. Редовни проверки има и на "Елхово" и "Капитан Андреево". Оказва се, че превозвачите масово шофират с часове над разрешеното, без да почиват.

Александър Марков
от Александър Марков
19:01, 16.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Гуми с грайфер, изправни спирачки, сключена застраховка и изрядни документи. За това проверяваха инспекторите тежкотоварния трафик от Сърбия за Турция. Оказва се, че шофьорите не почиват на всеки 4-5 ч., което е основната предпоставка за тежки произшествия, обясняват контрольорите.

Владимир Колев, директор на ДАИ: "Не можем да допуснем един водач, който е карал 40 часа, управлявал 40 часа, да го допуснем по пътищата да се движи, тъй като той е опасен за всички участници в движението."

Минути по-късно турски тираджия е хванат без документи за превоз и почивки от последните не един, а четири дни.

инсп. Димитър Цветанов, ДАИ: "Липсват данни камионът как е дошъл, три дена какво е правил камионът. Камионът по данните, които са свалени, показват, че не е имало карта в тахографа. В момента го спираме водачът."
Мехмед, шофьор на ТИР: "Колегата е в болница. Падна от ТИР-а и се наложи да остане в болница в Германия. Сега трябва да превозя товара до Турция сам."

Тираджията в крайна сметка е изпратен да почива на паркинг. Отнася и глоба от 1500 лева. Проверките на КАТ и ДАИ ще продължат и през следващите дни. Целта е да се гарантира безопасното придвижване по пътищата преди коледните и новогодишни празници. Инспекторите съвместно с "Гранична полиция" следят и за незаконни емигранти по граничните пунктове. Неведнъж десетки чужденци успявали да се скрият в ремаркетата на ТИР-овете, влизайки и излизайки от България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха международният фестивал на ледените фигури в Русе
Откриха международният фестивал на ледените фигури в Русе
Нов социален проект в Аксаково
Нов социален проект в Аксаково