НОВИНИ

8,5 години затвор за помощник-машиниста от влаковата катастрофа край Калояновец

8 години и шест месеца лишаване от свобода постанови Старозагорският окръжен съд за помощник-машиниста, управлявал влака при катастрофата на гара Калояновец. Инцидентът стана през юли 2014 година, когато бързият влак София-Варна дерайлира. Загина машинистът на влака, а 4 души бяха ранени. Христо Теляшев е осъден да изплати обезщетение на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура". Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
19:40, 16.02.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Веднага след произнасяне на присъдата още в съдебната зала помощник-машинистът беше арестуван. Съдията по делото промени досегашната мярка за неотклонение на подсъдимия от парична гаранция на "задържане под стража". Мотивът му беше, че Тиляшев може да извърши друго подобно престъпление защото продължавал да упражнява професията си и да кара влак. Съдът уважи гражданския иск на БДЖ - за причинените материални щети по локомотива и вагоните.

Красимир Рачев - съдия: Осъден е съответно да заплати предявените граждански искове от БДЖ - "Пътнически превози" ЕООД, гр.София в размер на 1 милион 110 хиляди лева в едно със законната лихва от датата на непозволените увреждания.


;

Подсъдимият трябва да плати и на Националната компания "Железопътна инфраструктура" 358 хил. лв. Съдът присъди и обезщетение от 3 хиляди лева на един от пострадалите. На излизане от съдебната зала помощник-машинистът запази мълчание.

През юли миналата година бързият влак София-Варна дерайлира. Според разследващите композицията навлязла в гара Калояновец със скорост 106 километра в час при максимално допустими 40 километра. Тезата на защитата беше, че Тиляшев не е виновен, тъй като сигнализацията на железния път в този момент му е позволявала да кара влака с високата скорост и така го е заблудила. При катастрофата загина машинистът Венко Тодоров, а четирима от пътниците бяха ранени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захранват дивеча в Пиринско
Захранват дивеча в Пиринско
Болницата във Видин с обновени отделения по кардиология и рехабилитация
Болницата във Видин с обновени отделения по кардиология и рехабилитация