НОВИНИ

Калщад - родното място на дедите на Тръмп

Живописно село в Рейнланд Пфалц в Германия прие особено присърце победата на Доналд Тръмп. В Калщад са израснали предците на Тръмп, потеглили за Америка преди повече от век. Селото е известно с бялото си вино и една друга американска връзка - основателят на голяма компания за кетчуп и консерви, а за германските корени на милиардера се знае от скоро.

Невена Бонева
от Невена Бонева
16:42, 10.11.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Фридрих - дядото на днешния новоизбран американски президент се е родил в тази къща в Калщад през 1869-та. Не искал да работи на семейното лозе, нито да се захваща с бръснарството, което изучил, и на 16 години поел за Америка. Майка му разбрала от бележка на кухненската маса.

Отвъд океана първо бил в Ню Йорк, после Златната треска го отвела на запад. Върнал се само за кратко - да се ожени за дъщерята на съседа. Някога заради Втората световна война семейството се представяло с шведски корени. Германските са известни от скоро и привличат туристи, но сякаш не вълнуват особено местните. Дори след голямата новина, макар че в изборния час мнозина не са спали в очакване на резултата.

Юлия: Честно казано, и в двата случая не беше добре за нас и за Америка. Аз лично мъничко бих предпочела Клинтън.

Сандра: Страхотно е, че спечели Тръмп и че е оттук.

- Не, нямаме нужда да инвестира тук парите си. Името Калщад ще стане по-известно в Германия. Но за нас всичко си остава постарому, ще си гледаме работата.

Томас Яровек, кмет на Калщад: Той никога не е бил в Калщад. Имаме си проблеми, с които да се справяме, голямата политика е за други.

Очевидно бъдещият обитател на Белия дом ще трябва да разбива ледове и в родното място на предците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпроси и съмнения за бъдещето на международните отношения с Тръмп
Въпроси и съмнения за бъдещето на международните отношения с Тръмп
Каква ще е съдбата на недостроената спортна зала в Плевен
Каква ще е съдбата на недостроената спортна зала в Плевен