Днес Камарата на Лордове се очаква да разгледа законопроект за отлагане на Брекзит. Вчера долната камара на британския парламент одобри текста. Камарата на общините отхвърли и искането на министър-председателя Борис Джонсън за свикване на предсрочни избори.

Борис Джонсън претърпя пълно поражение в британския парламент. Депутатите приеха окончателно закон за отлагане на Брекзит, а след това отхвърлиха и искането му за предсрочни избори.

С 327 срещу 299 гласа депутатите одобриха законопроекта, който задължава министър-председателя да поиска отлагане на датата на Брекзит с три месеца до 31 януари 2020 година.

Джонсън, който е категоричен, че Великобритания трябва да напусне ЕС със или без сделка на 31 октомври, обвини депутатите, че "саботират" преговорите, които води с Европа. А след като отхвърлиха и искането му за предсрочни избори на 15 октомври, той отправи иронична забележка към опозиционния лидер Джереми Корбин.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Лидерът на опозицията отново не е на мястото си. Мисля, че той е първият опозиционен водач в демократичната история на нашата страна, който отказва покана за избори.

След този пореден епизод от Брекзит, много британци се чувстват изморени от продължилата три години сага.

Ново искане за отсрочка от страна на Великобритания трябва да бъде одобрено с единодушие от 27-те страни от ЕС.

Предвид неизвестните Съюзът обяви готовност да отпусне 780 милиона евро спешна финансова помощ на своите членки, които са най-засегнатите от ефектите от Брекзит.