Камарата на строителите в България (КСБ) е изпратила писмо до Виле Итала, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) с искане за незабавна среща "заради разпространяването на подвеждаща информация, свързана с изразходването на европейски средства, съобщават от организацията.

В писмото, предоставено се посочва, че регистрираните фирми в Централния професионален регистър на строителя са близо 5100, включително чужди компании, в които са заети над 250 000 души. Заявява се, че от създаването си досега КСБ и фирмите, нейни членове, винаги са работили, спазвайки стриктно законите в България и европейските нормативи, включително при конкурсите и обществените поръчки.

С оглед на наближаващите европейски избори, които през 2019 г. съвпадат и с местните избори в България, ставаме свидетели на неприемливи медийни атаки, зад които прозират политически интереси. КСБ счита, че всички договори по европейските програми са реализирани и приключили законосъобразно и съответно под контрола и одита на българските и европейските институции, се посочва в писмото.

Отбелязва се, че нееднократно, включително и на организирани съвместни събития с участие на представители на ОЛАФ, КСБ е декларирала желанието си за работно партньорство с ОЛАФ и намеренията си да противодейства на всички опити за злоупотреба и измами с европейски средства.

От камарата заявяват още веднъж готовността си да съдействат на ОЛАФ и да гарантират правомерното използване на подкрепата на ЕС.

КСБ е авторитетна организация, член на Европейската федерация на строителната индустрия, като представител на ръководството на камарата е вицепрезидент на организацията. Разпространяването на подобни информации уронва престижа на българския строителен бранш, подкопава доверието в българските и европейските институции, уврежда имиджа на нашата страна. Затова КСБ настоятелно моли за срещата с ОЛАФ, която ще допринесе за изясняване на обективната истина, се посочва в писмото.

КСБ изразява желание и готовност за съвместни инициативи, свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства, заявяват още от камарата.

От Камарата на строителите искат оставките на четирима депутати от БСП

От Камарата на строителите искат оставките на четирима депутати от БСП

Оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски иска Камарата на строителите. Поводът е искането на социалистит...