НОВИНИ

Камбана на повече от 500 години отмерва времето в Кюстендил

Над 580-годишна камбана отмерва времето в Кюстендил. Тя се намира върху сградата на общината в града и вече стотици години не е спирала да работи, което я прави уникална. По думите на историци тя е единствената най-древна работеща камбана в Югоизточна Европа. Известно е, че има още 10 подобни, но те са изложени в музейни сбирки.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
12:20, 17.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Уникалната камбана известна като „камбаната на Радослав" датира от 1429г. Първоначално е била поставена в черквата Св.Никола, която не е запазена. По късно през 1665 г. е била върху часовниковата кула в Кюстендил, разказа историкът Явор Митов.

Явор Митов - историк към РИМ -Кюстендил: Тази часовникова кула в момента не е запазена и когато тя била разрушена, камбаната през 1894 г .е била разположена на покрива на педагогическото училище, днешната сграда на община Кюстендил. Изключително рядко е да видим тази камбана да е закачена на сграда , тъй като камбани от това време средновековни, най-често се срещат при археологически разкопки. Нашата камбана в Кюстендил е единствената, която още продължава да работи.

Този камбанен звън се чува на всеки кръгъл час, благодарение на часовников механизъм, с който е свързана камбаната. Много кюстендилци все още си сверяват времето с градския часовник.

Гроздан Грозданов: Много хубаво бие, тая камбаната я слушам чак вкъщи, аз живея в края на града до гимназията.
Виолета Георгиева: Така че като вървиш из града, като чуеш едно, две, три, значи е три часа и без да искаш се ориентирате.

Историци пресмятат, че през стотиците години камбаната е направила над 7 млн. удара. Мелодичният ѝ звън се дължи на уникалната ѝ изработка от бронз и 5-те сантиметра дебелина на стената. Притесненията на специалистите са, че не се знае още колко удара може да издържи. Надяват се в бъдеще уникалната камбана да бъде свалена от сградата на общината, за да се изследва по-обстойно, а след това да бъде изложена в градския музей, за да се запази като ценен паметник на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заседание на КСНС при президента
Заседание на КСНС при президента
В края на 2019 г. всички етикети на електроуредите ще бъдат подменени с нови
В края на 2019 г. всички етикети на електроуредите ще бъдат подменени с нови