Всеки ден гимназисти в шведския град Шелефтео отиват на училище, както всички останали. Но на вратите на класната стая ги очаква нещо необикновено - камера, която разпознава лицата им. Технологията прави излишна проверката за присъствия и отсъствия.

Проектът за камера, която да разпознава лицата на ученици, е по инициативата на общината в Шелефтео. След тестови период, който продължил няколко седмици, техниката вече е инсталирана и при всяко влизане в класната стая светва зелена лампа. Така се отчита присъствието на ученика.

Денис Марклун, ученичка: Малката камера ме засича всеки път, когато влизам. Когато светне в зелено, това означава, че присъствието ми е регистрирано.

Според статистически данни, на година шведските учители отделят по 17 000 часа за вписване на ръка на присъстващите ученици.

Виктор Кристиасен, ученик: Мисля, че по-добре така, защото спестеното време отива за преподаване на урока.

В други държави използването на камери за лицево разпознаване е с цел контрол и сигурност, но в тази шведска гимназия употребата на видеоскенера е много по-невинна. Камерите не анализират поведението и състоянието на учениците, а само записват присъствието им.

Фредерика Линг, дизайн-мениджър към компания за камери с лицево разпознаване: Целта е регистрациите на лицата да бъдат отчетени успешно, за да не се допускат грешки при проверка.

Тъй като системата все още е в пробен период, скоро ще започнат преговори между производителя и шведската агенция за защита на личните данни.