НОВИНИ

Камери дебнат за шофьори-нарушители в шуменското село Велино

С камери в шуменското село Велино ще респектират любителите на високите скорости. Автоджигитите са най-активни по селските пътища, защото трудно могат да бъдат разпознати и записани регистрационните номера на автомобилите.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
08:52, 28.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

След като полицията не им дава мира в градовете, скоростните дрифтове се преместиха в селата. Контролът за неспазване на правилата там все още е по-слаб.

Росен Господинов: Тука се минава като по магистрала. Не шофират със съобразена скорост, изпреварват неправилно.

Атанас Рачев: От Иглика като засилят по надолнището, чак до гарата карат, със 100 километра минава. Тука даже са станали на завоя поне 2-3 катастрофи... Всички деца, които се събират по селата, започнаха да си правят моторчета стягат, карат без книжки.

Гинка Ганчева: Много бързо карат, тука е завой при нас. Съседката има дете на 6-7 години все вика оглеждай се на двете страни, тъй преминавай. На тръни живеят.

Във Велино има изградена безотказна система за следене на нарушителите. Всеки, които види непознат, съобщава на кмета, а той взема нужните мерки. Камерите ще им бъдат в помощ, за да доказват кои са нарушителите.

Димитър Димитров, кмет на с. Велино: Разположените камери общо са 5, като в трите изхода на селото - посока Шумен, посока село Живково и посока Правенци има камери, за да може да сеследи трафика. На центъра има две камери да могат да наблюдават кметството, кооперацията, магазин, ресторант, читалище и съответно тези, които правят скоростни завъртания да можем да ги видим, защото ми казват с АТВ са се въртели тука, не можем да ги разберем кои са.

Решението за видеонаблюдението било взето на селско събрание. Кметът първо поискал финансиране от община Шумен. Оттам обаче казали, че нямат пари за всички села и затова отказали и на Велино. Жителите си намерили спонсори и фирма, която изгражда видеонаблюдението само за 3 000 лева.

Росен Господинов: Надявам се с видеонаблюдението да бъде решен проблема, защото със сигналите, които се подават аз не съм видял да има резултат.

Димитър Петров: Не го ли заснемеш, видиш, спреш в момента, доказателства. Няма начин, ще се засече колата, собственика се намира.

Гинка Ганчева: Всички нарушения ще бъдат регистрирани... иначе на голословни приказки никой не вярва.

Селото е прочуто с това, че само си решава проблемите. Преди 6 години с рентата от земите на училището запълниха уличните дупки. Пак с пари от земята ремонтираха селското читалище и здравната служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мишел Обама призова момичетата от Либерия да се борят, за да ходят на училище
​Мишел Обама призова момичетата от Либерия да се борят, "за да ходят на училище"
Димитър Николов: Бургас е прекрасен град за живеене и за правене на бизнес
Димитър Николов: Бургас е прекрасен град за живеене и за правене на бизнес