Охранителни камери са заснели нападението вчера срещу председателя на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, съобщи пред журналисти директорът на СДВР Младен Маринов. Полицията издирва среден на ръст мъж, около трийсетте.

В 9.30 вчера сутринта, в центъра на София, пред Народното събрание, зад паметника на Цар освободител, Красимир Кънев се разминава с двама души, единият от които посяга и го удря.

След това необезпокоявани нападателят и неговият спътник спокойно продължили по улица "Шишман".

Гл. комисар Младен Маринов - началник на СДВР: Подаден е сигнал на 112. Патрулът е реагирал незабавно. На място е установил пострадалия. Предложена му е медицинска помощ. Предложено му е да се качи с полицаите в колата, за да могат по горещи следи да обиколят района и евентуално да разпознаят извършителите. Пострадалият заявил, че е много ангажиран.

След преглед на записа от камерите, разследващите вече разполагат със заподозрян.

Комисар Николай Бонев - началник на Първо РУП на СДВР: Мъж на около 30-35 години, висок около 1.70-1.75, облечен в тъмни дрехи. Другото лице и по видеозаписа се вижда, че евентуално няма съпричастност към извършването на деянието.

Разследващите работят по две хипотези за нападението.

Гл. комисар Младен Маринов- началник на СДВР: Работим по версия свързана с работата, с институцията, който представлява пострадалия. Работим и по версия - естествено не можем да изключим и някакви лични причини.

По случая е образувано досъдебно производство.