НОВИНИ

Камерите на толсистемата вече санкционират за електронни винетки

Камерите на толсистемата вече следят за електронни винетки. Хиляди камери из страната проверяват в реално време леките и тежкотоварни автомобили. Нарушителите ще получават електронен фиш.

Александър Марков
от Александър Марков
18:19, 17.02.2020 (обновена)
14193
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Две седмици преди толсистемата да влезе в сила и за тировете, вече всички 295 стационарни рамки и 105 толпатрула от днес следят и ни санкционират в реално време за електронна винетка.

До 17 ч. само за няколко часа са засечени 690 шофьори, които са се движили без електронна винетка. 95 от тях са решили да заплатят не електронен фиш, а компенсаторна такса.

Как става това? Чрез заснемане на регистрационния номер. Ако нямаме електронна винетка, номерът ни попада в базата данни и след това по метода "четири очи" двама различни служители в Националното толуправление проверяват имаме или не винетка.

Потвърди ли се, че нямаме, получаваме електронен фиш. Глобата за леките автомобили е 300 лв., а за тирове - 1800.

295 стационарни рамки и 105 толпатрула на АПИ следят в реално време имаме ли винетка чрез заснемане на регистрационния номер на автомобила.

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: При установено нарушение, нарушенията преминават през т.н. Център за верификация, където две независими лица по принципа на четирите очи потвърждават нарушението и то става ефективно. В края на деня всички ефективни нарушения се трансформират в електронни фишове.В рамките на 14-дневния срок потребителят също по закон има право да възрази, за да анулира фиша. В закона са дадени различни опции за анулиране на фиша.

За да избегнем глоба от 300 и 1800 лв. за леките и тежкотоварни автомобили, в 14-дневен срок от нарушението можем да платим компенсаторна такса.

Ако неизрядните шофьори бъдат спрени от толпатрулите, могат на място да платят компенсаторна такса: 70 лв. за леките автомобили, 125 лв. за тировете между 3,5 и 12 т и 175 - за тези над 12 т.

Проверка кога изтича винетката ни можем да направим през сайта bgtoll.bg.

Можем да обжалваме електронния фиш в 14-дневен срок.

Проф. Олег Асенов: Една от опциите е същата, каквото е свързана с, да речем, електронните фишове, които получаваме за превишена скорост, може да посочим друг водач, ако примерно ППС-то е откраднато или други форсмажорни случаи, които са описани в закона.

10 800 км от пътищата у нас са обхванати от стационарни рамки с камери, които заснемат нарушенията в реално време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения и транспортен хаос на Острова след бурята Денис
Наводнения и транспортен хаос на Острова след бурята Денис
Протест срещу обжалването на доживотната присъда на убиеца от Сотиря
Протест срещу обжалването на доживотната присъда на убиеца от Сотиря