НОВИНИ

Камерън ще връчи оставката си на кралицата

След 15 дни на политическа криза, от тази вечер Великобритания ще има нов премиер. След час Дейвид Камерън за последен път ще бъде в Парламента като премиер. По-късно следобед той ще връчи оставката си на кралица Елизабет Втора и ще предложи Тереза Мей за министър председател.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:56, 13.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Дейвид Камерън - за последен път на Даунинг стрийт 10. За последно ще отговаря на въпроси в Камарата на общините като премиер и за последен път ще влезе при кралица Елизабет Втора като министър председател.

След няколко часа Тереза Мей ще излезе от Бъкингамския дворец като новия премиер на Великобритания. И след 48 часа ще влезе на Даунинг стрийт 10 като министър-председател. "Стоманената лейди", обаче, едва ли ще има време за суета. Първото предизвикателството, пред което ще се изправи Тереза Мей е как да подреди новото правителство. Говори се, че в кабинета ще преобладават жените-министри. Предполага се, че ще има и министър по Брекзита. Постът вероятно ще бъде поверен на Крис Грейлинг, който е лидер на Камарата на общините и лорд-председател на Тайния съвет. Той води кампания за излизане от ЕС, но подкрепяше твърдо Мей във вътрешнопартийната битка за поста на Камерън.

Името на външния министър Филип Хамънд, който водеше кампания за оставане в Европейския съюз, се спряга за министър на финансите. А сегашният финансов министър Джордж Озбърн може пък да стане министър на външните работи.

Предполага се, че в правителството ще влезе и дори бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Но това са само догадки. Единственото сигурно на Даунинг стрийт 10 е, че котаракът Лари ще остане там, пишат британските медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германски работодатели ще публикуват работни места у нас в онлайн платформа
Германски работодатели ще публикуват работни места у нас в онлайн платформа
Кандидатите за ген. секретар на ООН участваха в ТВ дебат
Кандидатите за ген. секретар на ООН участваха в ТВ дебат