НОВИНИ

Камион се вряза във войници в Йерусалим

В Йерусалим 4-ма души бяха убити след като палестинец се вряза с камион в група войници на пешеходна алея в старата част на града. Има 13 ранени. Загиналите са три жени и един мъж - всички те около 20-годишни. Шофьорът на камиона беше застрелян. Според израелските власти нападението е терористичен акт. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че нападателят е привърженик на терористичната организация "Ислямска държава". Атаката напомни на терористичните нападения с камион във френския град Ница и в Берлин.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 08.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Нападението стана на прочутата алея Армон Ханацив, който с изглед към Стария град ан Йерусалим. На камери за наблюдение е запечатано как камиона излиза от пътя и с висока скорост се врязва в групата войници. Част от тях откриват огън и ликвидират нападателя - палестинец от Източен Йерусалим.

Леа Шрайбер - туристически гид: "Обяснявах за гледката на Стария град ан Йерусалим, когато чух войници да пищят. Видях камиона, който удря хората. Отне им известно време да го застрелят, шофьорът успя преди това да обърне камиона, за да ги прегази отново."

Превозното средство е надупчено от куршуми, след като войници и полиция реагират и отцепват района. 10 от пострадалите са с леки наранявания, един ранен е в критично състояние. Премиерът Бенямин Нетаняху посети мястото на атаката и свика незабавно заседание на кабинета по сигурността.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел: "Знаем самоличността на нападателя и всичко сочи, че той е привърженик на Ислямска държава. Идвам от заседание по сигурността за предприемане на необходимите мерки. Знаем, че има серия от терористични атаки и определено може да има връзка между тях от Франция до Берлин и Ерусалим."

Палестинската групировка Хамас определи атаката като героичен акт и призова всички палестинци да засилят съпротивата.

Фаузи Бархум - говорител на Хамас: "Хамас приветства смелата атака в Йерусалим, ние я считаме за естествена реакция на израелските окупационни нарушения и престъпленията срещу нашия народ, нашата земя и свещените земи".

От октомври 2015-а насам 35 израелци са убити при атаки с ножове, оръжия и врязвания на превозни средства. В същия период са убити над 200 палестинци, повечето от тях нападатели според Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли ефект от по-високите глоби за нарушения на пътя?
Ще има ли ефект от по-високите глоби за нарушения на пътя?
20 жертви на два атентата в Багдад
20 жертви на два атентата в Багдад