До 10 процента от жертвите на трафик в България са деца. Те са подложени на сексуална експлоатация или са принуждавани да крадат, или да просят. В Европа процентът на децата, станали обект на трафик е около 20. Данните бяха изнесени днес на Национална среща на младежките доброволчески организации във Варна, която сложи началото на кампанията „Лято без риск“.

Варна

С флашмоб под формата на синьо сърце, на входа на Морската градина във Варна над 100 доброволци от цялата страна казаха своето „НЕ“ на трафика на деца. Повод за кампанията е и Международният ден за борба с трафика на хора 30-ти юли. В Европейския съюз само за 2 години повече от 1000 деца са станали жертва на сексуална експлоатация.

Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора
„Децата са изключително уязвими към попадане в клопката на трафика на хора, тъй като нямат твърде много опит. Именно заради това деца, пазете се, не се доверявайте лесно!“

Доброволците откриха кампанията „Лято без риск“ в която младежите ще се обучават как да работят освен с жертви на трафик, а и със зависими от наркотици и алкохол, като ги насочват в решаването на проблемите.

Есил Хюсеинова – доброволец в кампанията „Лято без риск“
„Важното е да не губим себе си, като ставаме роб на нашите привързаности – дали алкохола, дали са наркотиците и цигари.“

От години общинската дирекция “Превенции” организира във Варна кампаниите “Не шофирай, ако си пил!”, “Кажи Не на дрогата”, “Пазя себе си, пазя и теб”, чиято основна задача е да информира младежите за риска и последствията от употребата на наркотици и алкохол. Специалистите от дирекцията, които организират и кампанията “Лято без риск” работят и по програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици от V-ти до VII клас. Тя ще бъде въведена в 15 варненски училища от септември.