НОВИНИ

Кампания ще насърчава доброволното кръводаряване

Българският червен кръст започва масова кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. Представителите на най-голямата неправителствена организация у нас дори имат предложения за законодателни промени, които да поощрят хората да станат дарители. Това стана ясно на кръгла маса по проблемите на кръводаряването, която се проведе във Варна по инициатива на областната организация на БЧК и общината.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Вилиана Иванова
15:29, 14.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

За да бъдат покрити нуждите от кръвни продукти за пациенти от областите Варна, Шумен, Добрич, Търговище и Силистра, които варненският кръвен център обслужва, би трябвало на ден в него да даряват кръв между 70 и 80 души.

д-р Жанина Йорданова, директор на Варненския кръвен център: „Което за жалост е много рядко. Средно дневно имаме около 60 кръводарители.“

Необходимостта от кръв и плазма расте непрекъснато, а доброволните дарители намаляват всяка година. Заместват ги търговци на кръв, които предлагат животоспасяващата течност на близките на пациентите по входовете на болниците.

д-р Петър Радушев, зам председател на Областния съвет на БЧК-Варна: „Цената е между 60 и 500 лева. В София знам, че е по-висока. За Варна 80-120 лева е банката. И зависи от количеството.“

Дали с някакви данъчни облекчения, с опрощаване на вноските за здравно осигуряване за няколко месеца или с няколко дни платен отпуск допълнително, държавата би трябвало да поощри доброволните кръводарители, смятат участвалите в кръглата маса. За неправителствения сектор и местната власт пък остава да помислят за другите варианти да привлекат повече хора към каузата. Сред тях - разяснителни кампании сред младите и децата, както и сред родителите им, защо е необходимо, а и полезно да се дари кръв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове за намеренията на Община Варна да тегли заем
Спорове за намеренията на Община Варна да тегли заем
Пътуване с летяща кола? Реалност до няколко години
Пътуване с летяща кола? Реалност до няколко години