НОВИНИ

Кампания за безплатни детски градини в цялата страна

В 12 общини у нас детската градина е безплатна за всички деца. Данните са на фондация "Тръст за социална алтернатива", която вече 5 години заедно с бизнеса и общините в страната се бори за отпадане на таксите. Целта на кампанията е повече деца да посещават детска градина.

Цанка Николова
от Цанка Николова Румяна Стефанова
09:05, 29.09.2018
5861
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В детска градина "Здравец" в Болярово са записани около 90 деца. До 2014 година родителите са плащали по 20 лева, а самотните родители по 10 лева. Голяма част от тях не успявали да плащат дори и тази минимална такса. Така се стигнало до предложение на кмета на общината за отпадането ѝ и вече четири години родителите не плащат за посещението на децата си.

Христо Христов, кмет на община Болярово: Това беше един добър стимул, един добър старт да се ангажират малко повече и родители, и учители и да има една по-голяма посещаемост от страна на детските градини. Така ще има за цел да активизира по-добра подготовка на децата в детските градини.

Градината разполага с достатъчно преподаватели, психолог и логопед. Работи се с децата, за които българският език не е майчин. За най-малките има и шест клуба по интереси.

Любослав Ценов, родител: Това може да е някаква символична подкрепа, помощ, но като се погледне напред в месеците това може да се подпомогнат самите деца. Средствата да се отделят за самите деца, било то за дрехи, за някакви играчки в дома, за помагала, които да подпомагат тяхното отглеждане и възпитание.
Калина Гюрова, директор на ДГ „Здравец", гр. Болярово: Понеже са освободени от такси просто нямат никакви ангажименти, децата посещават редовно детската градина.

От фондацията признават, че срещат и добри примери. Освен общината финансирането на някои детски градини се подпомага и от бизнеса.

Альона Денякина, координатор на проекта: Ако говорим за абсолютно всички деца в страната, т.е. от 3 до 6 годишни това е 66 милиона приблизително, като това обаче е чистата цена на това да се покрият тези такси, които сега съществуват за родителите.

Според проучване от 2017-та 75% от обществото подкрепят идеята за безплатна детска градина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изчезна улица във Варна?
Как изчезна улица във Варна?
Ловците от Русенско бойкотират ловния сезон на диви прасета
Ловците от Русенско бойкотират ловния сезон на диви прасета