НОВИНИ

Кампания за изследване на мъжкото репродуктивно здраве

Половината от случаите на двойки с репродуктивни проблеми се дължат на мъжкия стерилитет. Специалисти призовават мъжете да се изследват, като си направят спермограма. Резултатите излизат в деня на изследването, а процедурата може да спести ценно време на двойките, които искат да създадат семейство.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:36, 04.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Специалистите андролози споделят, че мъжкото репродуктивно здраве у нас е табу до такава степен, че жените запазват часовете на своите партньори - и след изследването пак те комуникират с лекарите. При Искрен и Симона не е така. Те искат да станат родители и вече са направили необходимите кръвни изследвания. Искрен сам е решил да си направи и спермограма.

Искрен Станков: "Ще знам дали всичко ми е наред и евентуално като установя, ако има някакъв проблем, бих реагирал навреме, за да взема съответните мерки. Все пак за семейството са нужни двама, 50:50 е, не може да търсим вината само в единия, а аз да стоя настрана и да не знам всъщност на мен какво ми е".
д-р Десислава Тачева, ембриолог: "Важно е да се разбият митовете, които битуват в българското общество, а именно, че направата на едно подобно изследване би причинило срам и страх да не се урони мъжкият авторитет в семейството".
;

Като добавим и факта, че Здравната каса не плаща за спермограмите, не е чудно , че у нас се шири заблудата, че сексуалното и репродуктивното здраве са едно и също нещо. Иначе казано - "аз съм добър любовник, на мен нищо ми няма".

д-р Десислава Тачева, ембриолог: "Биологичният часовник тиктака не само за жените, както е прието, но тиктака и за мъжете. И редица други общи заболявания като диабет, затлъстяване, особено употребата на цигари и алкохол, злонамерената употреба на наркотици - също оказват влияние с напредването на годините".

Лекарите предупреждават още, че зачестяват случаите, в които репродуктивни проблеми се установяват при мъже, приемащи хранителни добавки или анаболи, за да подсилят ефекта от тренировките си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали оцапаха с боя ново баскетболно игрище
Вандали оцапаха с боя ново баскетболно игрище
“Дари килограм топлина”
“Дари килограм топлина”