НОВИНИ

Кампания за реформа в детското правосъдие

Кампанията "Детство без решетки", в която се включиха 3 неправителствени организации, набира 255 катинара, които ще бъдат използвани за създаването на инсталация. Инициативата има за цел да привлече общественото внимание към проблемите в детското правосъдие и по-специално към съдбите на децата, настанени в социално-педагогически интернати.

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова Владимир Христовски
12:00, 05.09.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Радостина Георгиева - Български хелзински комитет:
"В повечето случаи това са деца, които са в риск, които имат нужда по-скоро от подкрепа, отколкото от лишаване от свобода. В момента закон от 1958-а година регулира какво се случва с тези деца и ние смятаме, че един 60-годишен закон по никакъв начин не е адекватен към съвременния свят."

Децата, които попадат в интернати, живеят в лоши условия, а нивото на образование е изключително ниско, казват от БХК. Затова провозащитната организация апелира да се потърсят други възможности за за справяне с проблемното поведение. А лишаването от свобода да се използва като крайна мярка.

Радостина Георгиева - Български хелзински комитет:
"В България има конкретен проблем с това, че деца биват лишавани от свобода за бягство от дома, за бягство от институция, в която са настанени, за скитничество. Това е. Сами разбирате вик за помощ от страна на тези деца, а всъщност нашата система ги наказва. В момента дори деца, които са на 8 години, могат да бъдат настанени в интернат, което е повече от абсурдно."

Кампанията "Детство без решетки" събира 255 катинара, колкото по последни данни е броят на децата настанени в социално-педагогически интернати. Всички желаещи хора могат да изпратят в символ на подкрепа катинар на адреса на Български хелзинкски комитет в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Получихме зелена светлина за изграждането на газов хъб от Европейската комисия
Получихме зелена светлина за изграждането на газов хъб от Европейската комисия
Напрежение и стрелба в Галиче
Напрежение и стрелба в Галиче