НОВИНИ

Кампания за нова сграда на детската клиника и онкохематологията в Пловдив

Лекари, студенти и ученици от Пловдив подновяват дарителската кампания за строителството на нова сграда за детската клиника и онкохематологията към университетската болница „Св. Георги“ в града. В момента тези звена се помещават в стари бази, които не отговарят на съвременните изисквания за лечение и престой на пациентите. Подробности за акцията в Пловдив вижте от нашия репортер Николай Райшинов.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ - Пловдив
06:58, 22.05.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Детската клиника и спешното педиатрично отделение в Пловдив са едни от най натоварените - приемат пациенти от цяла Южна България и най-тежките случаи от страната.

В две от болничните стаи, с рисунки в дупките от паднала мазилка са Тодор Чанов от Харманли и Айше Юмер със своето оздравяващо дете.

Тодор Чанов: Тук сме пети ден за установяване на здравословното състояние на моя син.
Айше Хасан Юмер: Трудно е в такава обстановка трудно е, хем за пациентите, хем за лекарите.

В онкологичното отделение престоят е най-дълъг, а недостигът на пространство застрашава лечението на децата.

Стоянка Джиджева: Има случаи, в които – изписват ни, но ние се връщаме по спешност, а вече няма легла всичко е заето. И това е проблем – вкъщи, когато едно дете не е добре, няма как да се справи родителя, трябва ни лекар.

Решението, което целият медицински персонал подкрепя е изграждането на модерен корпус, в който да бъдат преместени детска клиника и онкохематология. В дарителска сметка, от лекари, студенти и родители досега са събрани близо 7000 лева. Жестът медиците правят без колебание.

Доц. Нарцис Калева – Ходжева, педиатър: Няма по-големи оптимисти от детските лекари, защото ние сме единствените лекари, които имат нерядко възможността да изпишем нашите пациенти наистина оздравели.

Строителството на новия корпус ще струва около 10 млн. лв и само с дарителска кампания събирането им е непосилна задача. Ръководството на клиниката обаче разчита на доверието и вярата на хората за да поиска болницата, медицинският университет и държавните структури да поемат по-голямата част от финансирането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Говорителят на Путин: Няма да има среща в нормандски формат за Сирия
Говорителят на Путин: Няма да има среща в нормандски формат за Сирия
Сряда започва със слънце, следобед ще има кратки валежи
Сряда започва със слънце, следобед ще има кратки валежи