В неделя ще се проведат първите президентски избори след преименуването на държавата. Издигнатият от управляващите Стево Пендаровски закрива кампанията си с митинг в Охрид, а Гордана Силяновска от ВМРО - в Щип.

Вижте повече в прякото включване на Алекдандър Марков:

Стево Пендаровски - кандидатът на управляващата коалиция от социалдемократическата партия и най-голямата албанска партия ДУИ, ще проведе след минути последния си митинг преди началото на деня за размисъл утре.

Кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще събере своите привърженици в Щип, съвсем близо до България.

Това са първите президентски избори в Северна Македония след преименуването на държавата и след подписаните договори с България и Гърция.

Избори, които анализатори определят като референдум за управляващата коалиция на премиера Зоран Заев, която - въпреки ниската избирателна активност на референдум за името миналата година, смени името на Македония в Северна Македония.

Договорът от Преспа с Гърция, който всъщност доведе до смяна на името, но и отваряне на пътя на Македония към ЕС и НАТО, реформите и икономиката бяха основните теми в една кампания, определяна като предизвесетна.

Правист и бивш национален координатор за влизането на Северна Македония в НАТО, Стево Пендаровски обещава да продължи политиката за подобряване на отношенията с България и ускоряване на реформите, за да получи Северна Македония покана за преговори с ЕС през юни тази година и да стане 30-ият член на НАТО на Срещата на върха на алианса през декември в Лондон.

Гордана Силяновска, която е професор по конституционно право, обеща, ако бъде избрана, да преразгледа Преспанския договор и да не подписва документи, които носят наименованието Северна Македония.

По същество вотът е "за“ или “против" управляващите социалдемократи или опозицията от ВМРО, смята и журналистът с български произход Владо Перев.

Тук, на площада в Охрид, след минути започва митингът на Стево Пендаровски. Изборите са в неделя. Очаква се висока избирателна активност и втори тур на 5 май.