НОВИНИ

Канада официално обяви отмяната на визите за българи и румънци

Канада официално обяви отмяната на визите за българи и румънци. Решението ще влезе в сила на 1-ви декември 2017 година, обяви канадският министър на имиграцията Джон Макколъм. Това беше едно от условията, които София и Букурещ поставиха, за да подпишат споразумението за свободна търговия с Канада, известно като СЕТА.

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 01.11.2016
14246
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Това решението показва, че правителството на Канада поставя отношенията си с България и Румъния на по-широка основа, се посочва още в изявлението на канадския министър Джон Макколъм.

По силата на споразуменията, подписани между Отава, София и Букурещ, пълната отмяна на визите ще стане факт на 1-ви декември 2017 година. До тогава обаче ще действа частична визова либерализация - от 1-ви май 2017 година българи и румънци, които са посещавали Канада през последните 10 години или имат валидна неимигрантска виза за САЩ, ще могат да влизат на канадска територия без виза, а само на базата на електронно пътно разрешително.

В следващите месеци екипи от канадски експерти ще работят със свои колеги от България и Румъния, за да осигурят безпроблемното отпадане на визите.

Канада обаче си запазва правото да ги върне, ако се наблюдава неравномерно засилване на миграцията от двете държави, се казва още в изявлението на канадксия министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем цивилни загинаха при експлозия на бомба в Централен Афганистан
Седем цивилни загинаха при експлозия на бомба в Централен Афганистан
Роднини на предадените турски граждани съдят България
Роднини на предадените турски граждани съдят България