Канада предложи 1,4 милиарда долара, за да се присъедини към проект на НАСА за космическа станция, която ще бъде на орбита около Луната и ще служи като база на астронавтите за кацане на земния спътник, съобщава Би Би Си.

© БГНЕС

Космическата станция, наречена "Гейтуей", е ключов елемент от плана на американската космическа агенция да изпрати хора на Луната след 2020 година.

Като част от договора, който ще е с продължителност 24 години, Отава ще разработи и изгради роботизирана ръка от ново поколение за новия лунен преден пост.

„Канада отива на Луната“, заяви Трюдо на пресконференция в централата на Канадската космическа агенция край Монреал.

НАСА планира да изгради малка космическа станция на орбита около Луната до 2022 година. Астронавтите ще я използват като база за пътуванията си до повърхността на земния спътник. Тя ще действа и като лаборатория за научни изследвания.

Роботизираната ръка anada Arm 3, ще помага при поддръжката и ремонтите на "Гейтуей". Тя е ново поколение от серия роботизирани системи, които Канада разработи и изгради за Международната космическа станция.

Ключова за изграждането и използването на космическата станция е капсулата „Орион“, разработена от компанията „Локхийт Мартин“, която ще транспортира екипажите до комплекса и ще се скачва с него.