В Канада беше извършен първият успешен транспортен полет с изцяло електрически самолет за граждански цели. Следващата стъпка е сертифицирането на електродвигателите и системите за задвижване.

Яркожълтият хидроплан беше пилотиран лично от главния изпълнителен директор на една от компаниите в проекта. Тестовият полет беше извършен в Ричмънд и продължи три минути.

Грег Макдугъл, главен изпълнителен директор на канадска авиокомпания: Забележително е. Това е първа стъпка към сертифициране на напълно електрически пътнически самолет".

Проектът е съвместна работа на най-голямата канадска компания за полети с хидроплани и базиран в Сиатъл производител на системи с електрическо задвижване.

Рой Ганзарски, главен изпълнителен директор на американска компания: Пътят не беше лек, но екипът се справи с всички предизвикателства.

Електрическият самолет е шестместен и е задвижван от система с мощност 750 конски сили. Канадската компания се надява да въведе използването на електрически самолети за полети на къси разстояния до 2022 година.