В Канада беше дадена зелена светлина на делото за екстрадиция на вицепрезидента на "Хуауей" в САЩ. Срещу Мън Ванчжоу - дъщеря на основателя на компанията, са повдигнати общо 23 обвинения. Решението дали да бъде предадена на американските власти, ще стане ясно в сряда. Пекин осъди делото за екстрадиция и го определи като "политически мотивирано".

4 месеца, след като беше арестувана, Мън Ванчжоу ще се изправи пред съда. Вашингтон настоява тя да бъде екстрадирана, за да отговаря пред американското правосъдие за измама, нарушаване на американските санкции срещу Иран и кражба на технологии. Дъщерята на основателя на "Хуауей" и оглавяваната от нея компания отричат обвиненията.

Китай изрази разочарование от решението да бъде даден ход на делото. Според Пекин, ако Ванчжоу бъде предадена на Вашингтон, това ще е в нарушение на двустранното споразумение между Канада и САЩ за екстрадиция. Говорителят на китайското външно министерство обвини Отава, че нарушава гражданските й права.

Лу Канг, говорител на китайското министерство на външните работи: Накрая справедливостта ще възтържествува. Сега целият свят с интерес ще проследи процеса и какви действия ще предприеме канадското правителство.

Арестът на Ванчжоу силно обтегна отношенията между Китай и Канада. В опит да притисне канадските власти да освободят бизнесдамата, Пекин арестува двама канадци и издаде на трети смъртна присъда.

Посланикът на САЩ в ЕС призова да се избягват продуктите на „Хуауей“

Посланикът на САЩ в ЕС призова да се избягват продуктите на „Хуауей“

САЩ искат да държат хората далеч от „Хуауей“ чрез западни продукти, каза днес посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сандлънд, като добави, че съществуват множ...