НОВИНИ

Канадският петролен добив се сви заради горските пожари

Горските пожари в Канада, които бушуват в район, ключов за канадската петролна промишленост, се разраснаха през уикенда, а властите предупредиха, че потушаването им може да отнеме месеци.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:45, 09.05.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света
канадският петролен добив сви заради горските пожари

Очаква се пожарите в провинция Алберта да станат най-скъпата природна катастрофа в историята на Канада, отбелязва "Файненшъл таймс". Те принудиха петролните компании да свият с над 20 процента петролния добив на страната.

Стихията миналата седмица разруши части от град Форт Макмъри, който е център на канадския добив на черно злато от петролни пясъци, налагайки евакуация на жителите и спиране на промишлени съоръжения. През уикенда пожарът обхвана над 1500 кв километра, доближавайки съседната провинция Саскачеван и съоръжения за преработка на петролни пясъци на канадската компания Сънкор енерджи (Suncor Energy).

Член на кризисния щаб се опита да успокои опасенията, свързани с петролните находища, посочвайки, че те не са силно податливи на огъня, понеже като цяло са оголени от растителност, а и разполагат със собствени екипи за борба с промишлени пожари.

Бедствието сви добива на суровината от петролни пясъци, а компании като Роял Дъч Шел, Сънкор и Синкруд намалиха операциите си, за да евакуират работници или да предложат подслон на граждани на Форт Макмъри.

Застрашени са 1 млн. барела петрол дневно или 40 процента от добива от петролни пясъци, оценява Платс аналитикс.

След избухването на пожарите експерти понижиха прогнозите за икономическия растеж на Канада. Сега се очаква нулев растеж за второто тримесечие спрямо прогнозираните по-рано 1,3 на сто, като понижението се дължи най-вече на стихията, посочва Робер Кавсик, старши икономист на Би Ем Оу кепитъл маркетс.

Пожарът може да струва на застрахователите 9 млрд. канадски долара, според Банк ъв Монреал кепитъл маркетс.

Канадското правителство обеща да удвои частните дарения, които канадският Червен кръст събере между 3 и 31 май. Досега са събрани 30 милиона канадски долара, съобщава организацията.

Сирийски бежанци в Калгари дариха пари за евакуираните след призив от сирийска бежанка във Фейсбук, информира местен вестник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мишел Платини ще подаде оставка като президент на УЕФА
Мишел Платини ще подаде оставка като президент на УЕФА
Рекордна събираемост на дънъци отчита община Пловдив
Рекордна събираемост на дънъци отчита община Пловдив