Основните претенденти за поста - досегашният държавен глава Петро Порошенко и комикът Володимир Зеленски, ще разменят основните си виждания за политика и икономика. Последните данни сочат, че на балотажа в неделя „за“ Зеленски биха гласували около 72% от украинците, а за Порошенко - 25%.

Стадион „Олимпийски“ е разделен на две, но не по ширина, а по дължина. Има две сцени. Входовете за привържениците на Петро Порошенко и Володими Зеленский са отделни, като между групите ще има полиция и жандармерия.

Преди да започнат да се упражняват в красноречие, двамата кандидати са организирали концерти за поддръжниците си. Разбрали са се обаче изпълненията да се редуват. Заявка за излъчване на живо на словесния двубой са подали 40 местни и 9 чужди телевизионни канала. На митинг преди дебата Петро Порошенко заяви, че Кремъл би искал да види един слаб и неподготвен новообранец начело на Украйна.

Президентските избори в Украйна: Зеленски не се яви на предизборния дебат

Президентските избори в Украйна: Зеленски не се яви на предизборния дебат

Дебатът между претендентите за президент на Украйна не се състоя. Той трябваше да се проведе на Олимпийския стадион в Киев, но се появи само сегашният...

Докато в щаба на Зеленски запазиха мълчание. А украинците са разделени.

Диалог между глухи - така политолозите определиха очакванията си за дебата. Според тях двете страни не са готови да се чуят. Петро Порошенко се бори за втори мандат. Според критиците му той не е успял да се справи с корупцията, няма и ясна стратегия за края на войната в източна Украйна, а икономическата криза в страната се задълбочава. Сред заслугите му е отдалечаването от Русия.

Володимир Зеленски няма никакъв политически опит, подкрепя членството на Украйна в НАТО, но смята, че преговори с Русия са неизбежни. Известно е, че зад него стои бизнесменът Игор Коломойски, за когото се знае, че е в конфликт с Порошенко.