НОВИНИ

Кандидатите за членове на КЗК искат повече внезапни проверки на пазара

Повече от три часа и половина продължи изслушването пред икономическата комисия към парламента на 11-те кандидати за седемте места в Комисията за защита на конкуренцията. За председател е номиниран единствено зам.-кметът на София Юлия Ненкова, а за нейн заместник - Димитър Кюмюрджиев. Останалите 9 кандидати се състезават за пет места като членове.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:41, 22.06.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Кандидатите за членове на КЗК искат повече внезапни проверки на пазара

Всеки кандидат разполагаше с 10 минути, за да представи концепцията си за развитие на антимонополното ведомство. Повечето от платформите бяха почти идентични, бъдещите членове на комисията настояват да се увеличи броят на внезапните проверки при разследване за картел. Освен това да се въведе и принципът за случайно разпределение на преписките по разследванията.

Единственият кандидат за поста председател на КЗК - Юлия Ненкова е предложена от ГЕРБ. Ключова теза в нейната концепция беше въвеждането на гаранции за опазване на тайни при разследвания. Според Ненкова е безсмислено Комисията да прави предварително обявени проверки в заподозрените за картели фирми. Тя изтъкна, че разрешението на съда за претърсване се издава за ден и спокойно може да се вади в деня на проверката.

Ненкова настоява също така да се провеждат информационни кампании сред бизнеса за правилата на конкуренцията и начините на гарантиране на свободен пазар. Тя се съгласи и с идеята на настоящия председател на КЗК Петко Николов - да се криминализира участието на фирмите в картел.

Бъдещият председател на ведомството иска да се разшири и разследването за господстващо положение при обединяване на компаниите. В момента големите сделки на пазара се съгласуват с КЗК, но разрешението има по-скоро уведомителен характер, отколкото води до отмяна на обединението.

Единственият кандидат за зам.-председател на КЗК Димитър Кюмюрджиев обяви за своя цел номер едно борбата с нелегалните уговорки между фирмите, които нарушават правилата на пазара. По думите му до момента антимонополният орган не е работил достатъчно ефективно. Кюмюрджиев, който е номинация на Патриотичният фронт, даде за пример, че дори през 2014 г. КЗК не е открила нито един картел.

За член на КЗК е номинирана и Анна Янева, която е бивш зам.-икономически министър. По думите й ключово за развитието на антимонополистите е освобождаването на ведомството от несвойствените за него дейности. Янева даде за пример няколко произнасяния за пазара на ток, които според нея са в юрисдикцията на Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите й дори в момента несвойствените производства в антимонополният орган заемат повече от 80% от дейността му.

Единственият друг икономист, номиран за член на Комисията за защита на конкуренцията, е Георги Ганев. Той също застана зад идеята да се даде приоритет на разследванията за картел.

С напредване на времето интересът към изслушването спадна и докрая останаха само четирима депутати. Единственият въпрос оттях беше на Мартин Димитров, който попита всеки един кандидатите как биха тълкували факта, че у нас горивата са били няколко месеца по-скъпи, отколкото в Западна Европа, както и какво мислят за воденото от КЗК разследване за картел на същия пазар. Повечето от членовете, включително Юлия Ненкова, отказаха да се ангажират с конкретно мнение по въпроса.

Въпроси към кандидатите бяха зададени и от медии и неправителствена организация, но на тях беше отговорено също частично. Причината - повечето от кандидатите обявиха, че са включили отговорите си в презентациите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електромер-фантом навъртя 1100 киловата в необитаема къща
Електромер-фантом навъртя 1100 киловата в необитаема къща
Страх и несигурност в квартал Тракцията в Русе
Страх и несигурност в квартал "Тракцията" в Русе