НОВИНИ

Кандидатите за СЕМ бяха изслушани от медийната комисия в НС

Медийната комисия изслуша шестимата кандидати за членове на СЕМ от квотата на Народното събрание. Парламентът трябва да избере двама от тях. Кандидатите говориха за ролята на СЕМ и за това как виждат работата на обществените медии.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:05, 21.04.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

В изложения от по 10 минути се представиха пред Медийната комисия кандидатите за СЕМ. Комисията реши да говорят по азбучен ред. Така първи пред комисията застана кандидатът, издигнат от двама депутати - Васил Чобанов. Той наблегна на ролята на медийния регулатор да следи за насилие в медиите и да се грижи за децата.

Васил Чобанов: "Това е работа на регулатора в следващите години, толкова много насилие в обществените, да не говорим в онези медии, които подновяват непрекъснато лиценза си, показват страхотии и учат децата".

Кандидатът на Реформаторския блок Иво Драганов смята, че два фактора са особено важни за обществените медии - редакционната и финансовата независимост.

Иво Драганов: "Затова първото нещо, което имаме - нямаме трябва да изисква от бъдещите генерални директори е да формулират своята визия за мисия, ценности и стандарти".

Номинираният от Слави Бинев, Кин Стоянов отправи критики към СЕМ и поиска да се разбере как така законът позволява превишаване на мандатите на регулатора, който отдавна бил без кислород.

Кин Стоянов: "Добре, опитайте се тогава да убедите пешеходеца след като е вдишал, че законът му позволява да задържи вдишания въздух, въпреки че той вече е изчерпал кислорода си".
;

СЕМ има задачата да е основен обществен гарант медийната среда да не бъде разваля с лош език - така смята Любомир Халачев, кандидатът на АБВ.

Любомир Халачев: "Става дума за програмите на телевизиите, става дума за езика, който се употребява там. Не е достатъчно да кажеш извинявайте, сложете червена точка, че сега ще псувам. Как може такова нещо, въобще не трябва да се задава такъв въпрос".

Розита Еленова, предложена от БДЦ предлага нов модел за поведение на СЕМ спрямо обществените медии, използващ прагови рейтинги.

Розита Еленова: "В идеалния си вид предлаганият модел ще може да бъде формулиран с краткия модел, че парите на държавата следват зрителя на същия принцип, на който парите в здравеопазването трябва да следват пациента".

Според кандидата на ГЕРБ София Владимирова, най-важно сега било СЕМ да докаже, че гилдията може да има доверие на регулиращия орган и той бързо да заработи на бързи обороти.

София Владимирова: "Ако Съветът за електронни медии е в криза, тази криза много лесно може да се прехвърли в регулираните от СЕМ, а именно обществените радио и телевизия".

На 27 април депутатите трябва да изберат двамата нови членове на СЕМ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Генералният секретар на съвета на Европа Торбьорн Ягланд
Специално за БНТ: Генералният секретар на съвета на Европа Торбьорн Ягланд
165 години от рождението на Георги Измирлиев отбелязват в Благоевград
165 години от рождението на Георги Измирлиев отбелязват в Благоевград