НОВИНИ

Кандидатът на ЕНП води в надпреварата за председател на Европейския парламент

Все още няма резултат от гласуването за председател на Европейския парламент в Страсбург. След първите три тура, води кандидатът на Европейската народна партия италианецът Антонио Таяни, но без необходимото мнозинство от половината гласове плюс един. Затова следва четвърти последен тур, на който той ще се състезава само с втория по гласове - кандидатът на социалистите Джани Питела.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова БТА
20:25, 17.01.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света

Европейският парламент не успя да избере в три тура новия председател на институцията, съобщи досегашният председател Мартин Шулц. Започва четвъртото, последно гласуване, на което се явяват само двамата кандидати, събрали досега най-много гласове. Това са италианците Антонио Таяни (Европейска народна партия) и Джани Питела от групата на социалистите и демократите.

В третото гласуване Таяни е получил 291 гласа, а Питела - 199. Според правилата, ако двамата получат равен брой гласове в четвъртия кръг, председател ще стане по-възрастният - в случая това е Таяни. ЕНП и АЛДЕ подписаха днес коалиционно споразумение, от което изключиха социалистите. До третото гласуване кандидатите за поста бяха шестима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: Бюджетът на МВР е стабилизиран
Румяна Бъчварова: Бюджетът на МВР е стабилизиран
Българско кисело мляко № 1 в класация за нови млечни продукти в САЩ
Българско кисело мляко № 1 в класация за нови млечни продукти в САЩ