Разминаване сред Патриотите около кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Оказва се, че номинацията не е съгласувана с НФСБ.

С коментарите от парламента - вижте прякото включване на Надежда Василева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов беше категоричен пред журналисти в кулоарите на парламента, че позицията на НФСБ за кандидатурата на Сотир Цацаров не е потърсена, че тази номинация не е обсъждана вътре в парламентарната група на ОП и утре предстои среща с настоящия главен прокурор, на която да бъде обсъдена неговата номинация за шеф на антикорупционната комисия.

Според ГЕРБ няма разминаване и тази кандидатура среща подкрепа от управляващото мнозинство.

Ето още от коментарите по тази тема:

Валери Симеонов, Обединени патриоти: Ние сме поканили г-н Цацаров утре, ще го изслушаме и чак тогава ще може да вземем решение. Мисля, че така е редно.
Емил Димитров, Обединени патриоти: Г-н Валери Симеонов е поискал среща с г-н Цацаров. Предполагам, че тази среща утре ще се състои и ако има нещо неуточнено, ще го уточнят. Но доколкото усещам настроенията в колегите, всички одобряват едно такова предложение.
Даниела Дариткова, ГЕРБ: Така или иначе не беше възможно всеки народен представител от двете парламентарни групи да се подпише под това предложение, защото времето не позволяваше да се случи това, но наистина кандидатурата е консенсусна.
Симеон Найденов, "Воля:
Какво състезание очаквате?
- Благодаря за въпроса, но ще се въздържа от отговор, тъй като днес изтича последният срок за подаване на документи, ще се въздържа до утре и няма да отговарям.

Днес изтича срокът за внасяне на номинации за кандидати за председател на КПКОНПИ. От БСП и ДПС не са коментирали все още тази тема.

Още една тема от парламента. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов беше избран за зам.- председател на НС.

От ДПС напуснаха залата непосредствено преди гласуването в знак на несъгласие. Несъгласие изразиха и от "Атака". Управляващите обясниха защо са подкрепили кандидатурата на Валери Симеонов.

Ето още от реакциите:

Павел Шопов, "Атака": Стъпка по стъпка, се стигна до това безчестие - да бъде днес предложен за заместник-председател на българското Народно събрание един провалил се вицепремиер. И аз не знам хилядите, които протестираха миналата година против него, и които искаха неговата оставка, това бяха национални протести, може би най-мощните протести в мандата на този парламент, какво ще си помислят и какво ще кажат.
Мустафа Карадайъ, ДПС: Изборът на нов заместник-председател на Народното събрание днес според нас е обида към парламентаризма, поредното падение на Народното събрание и народните представители на ГЕРБ и БСП, които извършиха този акт. Кошмарът на майките на деца с увреждания беше възнаграден от ГЕРБ и БСП.
Валери Симеонов, Обединени патриоти: Мене не ме притеснява, защото познавам много добре както "Атака", така че те са предвидими с тяхната реакция, така и ДПС. И до известна степен това е един вид номинация от тяхна страна, тяхното поведение. Приемам го като такова.
Цвета Караянчева, председател на НС: Ние подкрепихме г-н Симеонов, защото в крайна сметка спазваме правилника, а това е възможност и право на парламентарните групи да излъчват заместник-председатели.