НОВИНИ

Канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев) ще бъде на 26 февруари

Светия Синод на БПЦ насрочи за 26 февруаритържественото прославление на Богучарски архиепископ Серафим Соболев. На него от Синода ще поканят Негово Светейшество Руския патриарх Кирил.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:18, 06.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев) ще бъде на 26 февруари

До това решение се стигнаха, след като на свое заседание на 5 февруари, архиереите на БПЦ изслушали доклад на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за провелия се на 2 и 3 февруари Архиерейски събор на Руската православна църква. Провъзгласяването на руския духовник, просиял в пределите на България, за светец е дело, което ще има широкото одобрение на вярващия народ и ще затвърди вековните връзки между нашите две църкви, каза още митрополит Йоан пред архиереите на руската църква, пише в официалния сайт на Московската Патриаршия.


;

Дата за тържественото прославление на новия светия, е денят на неговата кончина. От 1921 г. архиепископ Серафим в продължение на близо 30 години е предстоятел на руската църква в София, където се събират представители на първата вълна на руската емиграция, напуснали родината си след Октомврийската революция през 1917 г. През 1950 г. владиката е погребан в криптата на храма. Засвидетелствани са безброй чудеса по молитвите на духовника, съобщи комисията, която извърши проучване на живота и делото на архиепископ Серафим в подготовка на канонизацията. Не са малко обаче и онези в духовните среди, който не са съгласни с тези твърдения.

;

Още по темата:

Архиепископ Серафим да бъде канонизиран реши Архиерейския събор на Русия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново посегателство в Кьолн
Ново посегателство в Кьолн
Протест в Берковица срещу намаляване на болничните легла
Протест в Берковица срещу намаляване на болничните легла