НОВИНИ

Канцлерът на Австрия беше свален от власт

Австрийският канцлер и правителството му бяха отстранени от власт след вот на недоверие в парламента. Той е резултат от аферата със скандалното видео на бившия коалиционен партньор на Себастиан Курц, Партията на свободата.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:45, 27.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Себастиан Курц вече е историческа личност. Той управлява само 525 дни - най-краткият период в Австрия след Втората световна война. Курц беше свален с вот на недоверие, което също не се е случвало в историята на страната.

От друга страна опозицията поради своите политически сметки направи вече от Себастиан Курц политически мъченик.

Преди по-малко от час Курц се срещна със свои избиратели пред централата на своята партия, които го посрещнаха като рок звезда - с аплодисменти, с викове, с песни,със снимки, със селфита. И всичкото това заради един политик, който увери своите симпатизанти, че днес думата си е казал парламентът, но съвсем скоро предстои народът да каже своята на предстоящите предсрочни избори.

А иначе опозицията упрекваше Себастиан Курц в ламтеж за власт и разиграха една много интересна схема, по която социалдемократите първо заявиха, че снемат доверието си от канцлера и от неговото правителство. След това същото направи бившият му коалиционен партньор от Партията на свободата. Така на социалдемократите не се наложи да се извиняват, че правят общи неща с десните популисти.

Срещу вота гласува партията на Курц и либералите.

Все още не ясно кой ще бъде следващият австрийски канцлер. Говори се, че това ще бъде бившият австрийски еврокомисар за земеделието Франц Фишлер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА привлече нападател от Шотландия
ЦСКА привлече нападател от Шотландия
В Германия преговорите за нови коалиции в Европарламента започнаха
В Германия преговорите за нови коалиции в Европарламента започнаха